ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är den miljövänligaste kommunen

TT · 29 Jun 2016
Uppdaterad 29 Jun 2016

Svenska kommuner gör överlag ett väldigt bra miljöjobb och allra bäst är Västerås, enligt miljömagasinet Aktuell hållbarhets mätning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Västerås kommun

Tidningen har för åttonde året i rad granskat hur väl kommunerna sköter sig när det gäller miljöarbete. 20 frågor har skickats ut om bland annat politiska beslut, kommunala miljöplaner som följer de nationella målen och mattransporter. Svaren har sedan poängsatts tillsammans med forskare från Lunds universitet och representanter från Sveriges Kommuner och Landsting.

- Om man känner klimatångest tycker jag man ska titta på kommunerna för att få tillbaka hoppet, de gör överlag ett väldigt bra jobb, säger Jesper Gunnarsson, projektledare för undersökningen Sveriges bästa miljökommun.

En miljötrend på uppåtgående är köttfria skoldagar. På två år har antalet kommuner som infört köttfri dag i sina serveringar ökat med 80 procent.

Västerås är bäst

- Det är en trend som inte viker sig, det blir ju lite debatt om det ibland, men barnen är öppna och kommunerna beslutsamma, säger Jesper Gunnarsson.

Bäst på miljöarbete är Västerås kommun och längst ned på listan av svarande kommuner hamnade Dorotea i Västerbotten. Martin Jönsson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden för partiet Dorotea Kommunlista, tycker att det känns tråkigt att hamna sist på listan.

- Vi är ju en liten kommun, så det kanske spelar in. Vi kan inte prioritera miljöfrågor och lägga upp planer i den omfattning myndigheterna kräver, men det är klart man vill förbättra sig. Det är ju inte roligt att ligga sist, säger han.

Bra källsortering

TT: Vad gör ni bra och vad kan ni förbättra?

- Källsortering och sådant jobbar vi bra med, jag kan inte riktigt komma på vad vi ska göra bättre. Vi har andra problem vi tar tag i först.

Utöver enkäten har Aktuell hållbarhet hämtat data från bland annat Vattenmyndigheterna, Boverket och håll Sverige rent för att sammanställa listan.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro