ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är den nya hen-symbolen för toaletterna

Tomas Lundin · 15 Apr 2015
Uppdaterad 15 Apr 2015
Pompe Hedengren blev förtjust i hen-symbolen. Nu sitter den på Sigtuna museums toaletter.

Pompe Hedengren blev förtjust i hen-symbolen. Nu sitter den på Sigtuna museums toaletter. Foto:  Louise Billgert


På Sigtuna museum finns nu inte tre utan fyra olika symboler på toaletterna. Förutom dam, herr och handikappsymbolerna finns också en hen”-symbol.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är viktigt just att den kommer upp på Sigtuna museum som är både ett modernt och historiskt museum. Det har alltid funnits queer- eller transpersoner, det är liksom ingenting nytt, säger Pompe Hedengren, som valt ut symbolen till muséet. 

Hans byrå Stockholm Graphics hade fått i uppdrag att göra alla skyltar till Sigtuna museum i Uppland. Han kom på att lägga till en hen-symbol på toaletterna och museiledningen nappade på idén. 

Nu har fyra toaletter försetts med en symbol som kan beskrivas som en till hälften kjolklädd person bredvid de andra. 

– Jag letade i flera dagar innan jag hittade en symbol jag tycker är ball. Det fina i symbolen är att man kan välja själv och det ser ut som personen kan ställa sig på vilket ben den vill.

Att könsindentitet är känsligt – även när det bara handlar om en symbol på en toadörr – är han medveten om och reaktionerna sedan DN publicerat en artikel om skylten har redan varit kraftiga.

Själv har han svårt att se varför folk blir så upprörda över vad någon annan väljer att kalla sig eller inte kalla sig.

– Kärlek är ju bra åt alla håll, det finns inget negativt, det är ingen som tar något från någon annan, säger Pompe Hedengren.►LÄS MER: Efter ”hen” – här är det nya feministiska vardagsordet

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro