ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är den riktiga skillnaden mellan Ipren och Alvedon

Hugo Ewald · 3 Nov 2015
Uppdaterad 4 Feb 2019
Både ibuprofen och paracetamol fungerar bra vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska smärtor.

Både ibuprofen och paracetamol fungerar bra vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska smärtor. Foto: TT


Våra två favoritsmärtstillande har många likheter, men också några skillnader. Lär dig mer om skillnaderna mellan de två ämnena!

klar

Artikellänk är kopierad

Här finns paracetamol

Paracetamol finns i produkter som Alvedon, Reliv, Panodil och Pamol.

Här finns ibuprofen

Ibuprofen finns i bland annat Ipren och Ibumetin.

Det här gör paracetamol

Hur paracetamol faktiskt verkar är ännu inte helt förstått. Men förmodligen minskar ämnet effekten av olika smärtframkallande ämnen som bildas i kroppen vid skador eller inflammationer.

Paracetamol är också febernedsättande eftersom den påverkar det värmereglande centrat i centra nervsystem så att kroppen gör av med mer värme.

LÄS MER
6 saker du inte visste om influensan

Det här gör ibuprofen

Ibuprofen hämmar enzymerna COX-1 COX-2. När de enzymerna hämmas hämmas den så kallade prostaglandinsyntesen, alltså skapanden av prostaglandin i kroppen.

Prostaglandiner är en sorts hormonliknande ämnen som produceras i kroppen och förstärker känslan av smärta.

När mindre prostaglandin skapas så minskar alltså också smärtupplevelsen.

Prostaglandiner påverkar även kroppstemperatur och inflammationer. Därför är ibuprofen febersänkande och inflammationsdämpande. 

Både ibuprofen och paracetamol fungerar bra vid olika typer av smärta som till exempel huvudvärk, tandvärk, mensvärk, muskelvärk och reumatiska smärtor. Du kan också ta det vid feber i samband med infektion, till exempel förkylning.

Då ska du undvika paracetamol

Du bör inte ta paracetamol när du dricker alkohol, eftersom paracetamol i vissa fall kan orsaka livshotande leverskador. Att en gång ta paracetamol för att minska bakfylla är ingen större fara, men konsumerar du mycket alkohol bör du helt undvika paracetamol.

Du bör heller inte ta paracetamol om du inte har värk eller har feber på grund av förkylning. Heller inte när du har bara lätt eller måttlig feber eller om du är allergisk mot Paracetamol.

Sällsynta biverkningar när du tagit paracetamol är bland annat svullnad, svårigheter att svälja, leverpåverkan och andningssvårigheter.

Då ska du undvika ibuprofen

Precis som i fallet Ibuprofen bör du undvika ibuprofen vid lättare värk och feber. Du bör också undvika det om du är allergisk, är höggravid, har någon form av sjukdom som gör att du blöder mer eller om du har magsår.

Tar du Ibuprofen är det vanligt med biverkningar som mag- och tarmpåverkan, trötthet, hudutslag och huvudvärk. Mindre vanliga är bland annat magsår, hepatit, njurskador, gulsot, klåda och små blödningar.

Källor: 1177.se, Fass.seLÄS MER: David, 7, tog en Alvedon – då lossnade huden

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro