ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är den största synden du kan göra på Facebook

Hanna Larsson · 5 Feb 2014
Uppdaterad 5 Feb 2014
Här är den största synden du kan göra på Facebook Jessica Andersson på Stepstone vet vad en arbetsgivare gillar och inte gillar på din Facebook-sida.

Här är den största synden du kan göra på Facebook Jessica Andersson på Stepstone vet vad en arbetsgivare gillar och inte gillar på din Facebook-sida. Foto: PER LARSSON/TT


Festbilder på nätet? Inga problem. Däremot kan felstavningar och ogenomtänkta kommentarer hindra dig från att få jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta svenska rekryterare gör bakgrundskontroller genom att googla jobbsökande och titta på deras sociala medier. Ofta bidrar informationen till en positiv bild, men den kan också leda till att personen sållas bort. Vad som är negativt beror helt på vilket jobb som söks.

– Festbilder är oftast inga problem, så länge du inte söker en tjänst inom nykterhetsrörelsen, säger Jessica Andersson på Stepstone, som gjort flera undersökningar i ämnet.

Värre är det med motsägelsefulla uppgifter. Till exempel information som inte stämmer överens med ditt cv, eller hur den sökande framställer sig i ansökan. Fast den i särklass största synden är att tala illa om nuvarande eller före detta arbetsgivare.

– Ingen vill ha någon som är illojal, och företaget som ska anställa kommer att undra om och när du tänker göra samma sak mot dem, säger Jessica Andersson. 

Men ett pinsamt sökresultat behöver inte vara en katastrof. En duktig rekryterare som hittar något konstigt tar helt enkelt upp saken på intervjun. Därför menar Jessica att det är bra att googla sig själv, inklusive bildsök. 

– Då kan man förbereda sig på eventuella frågor, säger hon. 

En del väljer att inte synas på nätet över huvud taget. Men det kan också bli en varningsklocka, till exempel att personen inte har så mycket datorvana. 

– Men även här frågar en erfaren rekryterare ”varför”. Man kan vara otroligt kompetent utan att vilja vara med på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro