ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är det farligast att bo

Anders Göransson//Metro · 4 Dec 2012
Uppdaterad 3 Dec 2012
– Ja! Jag bor i ett litet område där alla känner alla. Det är mycket barnfamiljer  runt omkring, säger Lena Parmeskog, 50, vårdbiträde som bor i Östberga.  Sosso Leidersten, 42, är också vårdbiträde men bor i Gröndal och tycker att det  är väldigt tryggt område: – Ja väldigt. Det är mycket barnfamiljer, mycket hus  och bra belysning på kvällarna. 

– Ja! Jag bor i ett litet område där alla känner alla. Det är mycket barnfamiljer  runt omkring, säger Lena Parmeskog, 50, vårdbiträde som bor i Östberga.  Sosso Leidersten, 42, är också vårdbiträde men bor i Gröndal och tycker att det  är väldigt tryggt område: – Ja väldigt. Det är mycket barnfamiljer, mycket hus  och bra belysning på kvällarna.  Foto: Gustav Hugosson


Det är farligare att bo i storstan än att bo i småorter, visar en ny rapport. Däremot är det större risk att skada sig om du bor ute på landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är ingen myt att det relativt sett är farligt att bo i storstan. Stockholm, Göteborg och Malmö tillhör alla den sämsta tredjedelen när Sveriges kommuner rankas efter brottslighet och olycksstatistik.

Det visar en ny rapport som väger samman antalet personskador vid olyckor med antalet bränder samt anmälda våldsbrott och stöldbrott.

Malmö är farligast att bo i av storstäderna och hamnar på 274:e plats av de 286 kommuner som är med i rankningen. Stockholm placerar sig som 194:a, snäppet före Göteborg på plats 197.

– Storstäderna ligger sämre till när det gäller brottslighet. Det är huvudförklaringen till att de hamnar så långt ner, säger Ingela Stenbäck, statistiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som tillsammans med Sveriges kommuner och landsting (SKL) ligger bakom rapporten.

Antalet anmälda våldsbrott och stöldbrott per invånare i de tre storstäderna är omkring det dubbla jämfört med mediankommunen. Däremot är risken att råka ut för ofrivilliga olyckor och få skador som kräver sjukhusvård större i många glesbygdskommuner än i storstäderna.

– En teori är att det beror på åldersfördelningen. I glesbygden bor en större andel äldre, och fallolyckorna står för en stor del av personskadeproblematiken.

Sälen sänks av turismen

Sveriges farligaste kommun att bo i är Malung-Sälen, enligt säkerhetsrankningen från SKL och MSB. Dalakommunen ligger en bra bit över medianvärdet för såväl personskador vid olyckor som bränder, våldsbrott och stöldbrott. 

Men det finns en förklaring: Fjällturismen. Under högsäsong ökar befolkningen från 10 300 till 75 000 –och det leder till att brottsligheten går upp rejält.

– Alla polisanmälda brott i Sälenområdet slås ut på de bofasta, vilket ger en helt felaktig bild av verkligheten. Vi gör egna undersökningar och Malung-Sälenborna upplever sig vara både trygga och nöjda, säger kommunchefen Rolf Davidsson.

De benbrott som turisterna drabbas av i backen påverkar dock inte Malung-Sälens rankning, eftersom de registreras i hemkommunen.

Landets säkraste kommun är, enligt undersökningen, Öckerö utanför Göteborg, följd av Lomma i Skåne och Hammarö i Värmland. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson//Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro