ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är det farligast att cykla i Stockholm

Leif Oldenburg · 4 Maj 2011
Uppdaterad 4 Maj 2011

Sju cyklister skadas svårt varje månad i innerstaden. Värst är läget på Götgatan, enligt ny statistik.

klar

Artikellänk är kopierad

Cyklisterna lever farligt på Stockholms gator. I snitt skadas sju cyklister svårt på gatorna i innerstaden varje månad. Var tredje månad omkommer en cyklist. Värst olycksdrabbad är Götgatan. Sedan januari 2008 har 37 cykelolyckor inträffat på Södermalms stora genomfartsled. De flesta olyckorna sker i korsningarna vid Ringvägen och Folkungagatan. Hornsgatan, Sveavägen, Birger Jarlsgatan och Skeppsbron sticker också ut. Gator med speciella cykelfält är inte mindre olycksdrabbade än andra. – En vanlig olycka är att förare parkerar och öppnar dörren utan att kontrollera om det kommer en cyklist i fältet bakom. Cyklisterna skadas men det får sällan några allvarligare följder, säger Leena Tiipana, trafikplanerare i Stockholms stad. Enligt Leena Tiipana är bilister betydligt mer uppmärksamma när de ska svänga ut och korsa ett cykelfält efter att ha parkerat. – Det är tur, annars skulle det kunna leda till riktigt allvarliga olyckor. Den absolut farligaste situationen för en cyklist i Stockholms innerstad är att ligga till höger om en lastbil eller en buss i en korsning. Varje dag korsar cirka 50 000 cyklister och mopedister gränserna till Stockholms innerstad. För tio år sedan var siffran drygt 25 000.

Barnmorskan Johanna Larsson, 35, känner sig inte trygg när hon cyklar i Stockholm.  – Nej, jag gillar inte cykelvägar mitt i gatan. Jag har alltid hjälm på mig när jag cyklar.
Barnmorskan Johanna Larsson, 35, känner sig inte trygg när hon cyklar i Stockholm. – Nej, jag gillar inte cykelvägar mitt i gatan. Jag har alltid hjälm på mig när jag cyklar.
klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro