ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är det farligast att fira nyår

Tomas Lundin · 29 Dec 2014
Uppdaterad 30 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

​ Alkohol, mörker, folksamlingar och explosiva material. Kombinationen är inte alltid så lyckad och varje nyår skadas ett antal personer så illa att de får tillbringa nyår på sjukhus.

Socialstyrelsen sammanställer statistik över hur många som skadas varje år. Det som sticker ut är att nästan alla som skadas är män, oftast yngre än 25 år. 

– Det är killar i åldern 10-19 år som är värst drabbade. De får tag i fyrverkerier trots att det är 18-årsgräns, säger Shulin Nie, teknisk handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till nyhetsbyrån Siren. Varje år skadas närmare hundra personer och får uppsöka vård och av dem är ett trettiotal så svårt skadade att de blir inlagda på sluten sjukhusvård. Vanligast är att ögonen skadas, följt av händer och huvud.  Under fem år mellan 1997 och 2012 dog till och med sex personer efter fyrverkeriexplosioner.

Trots allt är det en nedåtgående trend som råder. 2012 var antalet som vårdades inom slutenvård efter att ha skadats av fyrverkerier bara hälften mot 1998.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro