ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är det farligast att gå i Stockholm

Anders Göransson · 11 Nov 2011
Uppdaterad 11 Nov 2011

1 423 fotgängare har skadats eller dödats i påkörningsolyckor inne i Stockholm på fem år. Birger ­Jarls­gatan farligast. Lika viktigt med reflexer i stan som ute på landet”. Många olyckor inträffar på morgonen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms fotgängare lever farligt i trafiken – och riskerna blir ännu större under den mörka årstiden. – Jag tror inte att gående inser hur himla svårt det är att se dem, även mitt i stan. Men det är lika viktigt att ha reflexer i stan som ute på landet, säger Hasse Rundkvist, trafikpolis i city sedan närmare 20 år. Under de senaste fem åren har 1 423 gångtrafikanter skadats eller dödats vid påkörningsolyckor bara i Stockholms stad, enligt polisens statistik. Birger Jarlsgatan är mest olycksdrabbad, följd av Kungsgatan, Götgatan och Sveavägen – stråk där mycket folk är i rörelse och där krogarna ligger tätt. Många olyckor inträffar på morgnarna när folk är stressade och ska till jobbet, eller kvällstid när de har varit och festat. – I stan är det mycket för bilisterna att hålla ögonen på. Kommer det en halvmörkt klädd människa utfarande så har man inte så många tiondelar på sig att reagera, säger Hasse Rundkvist. Samtidigt är Stockholmsbilisternas alltmer aggressiva körstil ett stort problem. – Det har blivit tajtare och aggressivare inom alla trafikantgrupper – bilister, cyklister och fotgängare. Man håller på sin rätt, men tänker inte på att det kanske inte alltid är lämpligt i situationen. Totalt i länet förolyckades 16 fotgängare i trafiken under årets första nio månader, enligt Transportstyrelsen. Det är mer än tre gångar fler än under hela fjolåret.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro