ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – länder som diskriminerar kvinnor

Hugo Ewald · 2 Feb 2016
Uppdaterad 22 Aug 2017

Foto: Alamy/Rex


I en rapport från organisationen Equality now kritiseras över 50 länder hårt för sina diskriminerande lagar. I flera av världens länder är det lagligt att kidnappa och misshandla kvinnor och i till exempel Saudiarabien får kvinnor inte köra bil.

klar

Artikellänk är kopierad

För 20 år sedan, under FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking, skrev 189 länder under en plan som innebar att de skulle avskaffa lagar som är direkt diskriminerande. Men fortfarande är situationen sådan att många länder har lagar som diskriminerar till exempel kvinnor.

I en rapport från kvinnorättsorganisationen Equality now kritiseras över 50 regeringar för sina kvinnodiskriminerande lagar. Rapporten, ”Ending sex discrimination in the law”, har som mål att starta en global namninsamling under hashtaggen #UnSexyLaws. Organisationen har sedan 1999 släppt liknande rapporter och sedan dess har mer än hälften av lagarna som kritiserats avskaffats eller formulerats om. Men fortfarande existerar lagar som tydligt diskriminerar kvinnor i flera av världens länder.

► LÄS MER: Wallströms feminism fick Saudiarabien att stoppa talet

LÄNDER DÄR GIFTA KVINNOR FÅR VÅLDTAS

Sedan den brutala gruppvåldtäkten som skapade globala rubriker 2012 har Indien försökt göra något åt sina problem med våldtäkter. Det är förbjudet att våldta kvinnor i Indien, men våldtäkt inom äktenskapet är lagligt så länge kvinnan är över femton år gammal. ”Samlag eller sexuella handlingar en man utför på sin fru, om frun inte är under femton år, är inte våldtäkt”, står det i lagen.

Liknande lagar gäller i Singapore, som tillåter våldtäkt inom äktenskapet så länge flickan är över 13 år gammal. Enligt Singapore arbetar man nu dock aktivt för att ändra lagen. Även i Bahamasräknas inte en våldtäkt som ett brott om det sker inom äktenskapet och kvinnan är över 14 år gammal.

LÄNDER DÄR DU FÅR KIDNAPPA KVINNOR

I till exempel Maltaslipper du straff om du gifter dig med en kvinna du har kidnappat. I Malta står det till exempel i lagen att om en kidnappare ”efter att ha kidnappat personen gifter sig med personen kommer han inte kunna straffas”.

Libanon avskaffade en liknande lag så sent som 2017och i till exempel Kirgizistanstraffas gärningsmännen i princip aldrig.

LÄNDER DÄR DET ÄR LAGLIGT ATT SLÅ KVINNOR

I till exempel Nigeria är det lagligt för en man att slå sin fru ”i korrigeringssyfte”. Föräldrar och lärare får även straffa barn på samma sätt.

LÄNDER DÄR KVINNOR INTE FÅR JOBBA

Kina får inte kvinnor jobba i gruvor eller göra annat hårt fysiskt arbete. De får heller inte, som lagen beskriver det, utföra ”annat arbete som kvinnliga arbetare bör undvika”.

På Madagaskarfår kvinnor inte jobba inom industrin under natten om det inte är ett familjeföretag. Det finns i Ryssland också lagar om att kvinnor inte får jobba inom yrken som är ”hårda, farliga eller ohälsosamma”.

LÄNDER DÄR KVINNOR INTE FÅR KÖRA BIL

Sedan 1990 får kvinnor inte köra bil i Saudiarabien. Kvinnor får heller inte skaffa körkort.

LÄNDER DÄR MÄN BESTÄMMER VAD KVINNOR SKA JOBBA MED

Kongo-Brazzaville måste kvinnor ”bo med sin man och följa med honom varän han tycker det är lämpligt att bo”. Hon får heller inte utföra tjänster eller underteckna avtal utan mannens tillstånd. Mannen får dessutom rätten att kontrollera kvinnors egendom.

Guinea får kvinnor inte jobba med ett annat yrke än sin man om han har någonting emot det. Han har också rätt att tvinga henne att bo där han anser är lämpligt.

Liknande lagar finns också i Jemen, där en kvinna måste ha sex med sin man när han önskar, bo med honom och utföra det arbete han vill. Hon får heller inte lämna sitt hem utan ”legitim anledning”. Även i Sudan har mannen rätt att ”bli omhändertagen” av sin fru.

LÄNDER DÄR DÖTTRAR ÄRVER MINDRE ÄN SÖNER

I både Tunisien och i Förenade Arabemiraten ärver söner dubbelt så mycket som döttrar. I Tunisien ärver dessutom döttrar än mindre om det rör sig om mer än en dotter som ska få ärva.

LÄNDER DÄR DU FÅR MÖRDA DIN FRU OM HON ÄR OTROGEN

Egypten får en man som kommer på sin fru när hon är otrogen och direkt mördar henne och mannen hon är otrogen med slippa straff. I stället får han bara utegångsförbud.

Även i Syrien finns liknande lagar där mannen får reducerat straff om han mördar sin syster, mamma eller dotter när hon utför en ”illegitim sexuell akt”.

LÄNDER DÄR KVINNOR INTE FÅR SKILJA SIG

Israel räknas äktenskap mellan judiska medborgare som under rabbinsk lag, och i princip är så fallet att det är mannen som ensamt väljer om en skilsmässa ska äga rum.

Mali får måste kvinnor vänta tre månader efter en skilsmässa innan hon får gifta sig igen. Är hon änka måste hon vänta fyra månader och tio dagar och är hon gravid måste hon vänta tills hon fött barnet.

LÄNDER DÄR KVINNORS VITTNESMÅL INTE RÄKNAS LIKA MYCKET SOM MÄNS

Iran räknas kvinnors vittnesmål bara hälften så mycket som mäns i frågor som rör otrohet och annan sexuella aktivitet. Dessutom kan kvinnor straffas om de inte skyler sig med ”Islamisk klänning”.

LÄNDER DÄR KVINNORS BARN INTE DIREKT FÅR MEDBORGARSKAP

Om ett barn föds utanför äktenskapet av en amerikansk mamma och en mamma som inte är medborgare blir barnet inte per definition medborgare i USA. För att barnet ska bli det finns ett antal krav, bland annat att fadern lovar att finansiellt stötta barnet. Det gör det i praktiken svårare för icke-amerikanska kvinnor att få barn som blir amerikanska medborgare.

Den här artikeln har uppdateras.► LÄS MER: Svenska feminister om ”manshat”-stämpeln

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro