ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är det mörkt dygnet om – fyra månader om året

Hugo Ewald · 25 Okt 2015
Uppdaterad 25 Okt 2015

Foto: Ivar Ekseth/NTB Scanpix


När den svenska vintern närmar sig är det svårt att hålla sig på gott humör. Då kan du tänka på Longyearbyen i Svalbard, där solen går ner den 26 oktober för att inte komma upp igen förrän den 8 mars.

klar

Artikellänk är kopierad

Imorgon, den 26 oktober, infaller den så kallade Polarnatten på Longyearbyen på Svalbard. Solen går ned för sista gången på hela året, och reser sig först igen först den 8 mars nästa år. Det betyder att det är helt mörkt fyra månader varje år.

Som Allt om resor skriver är det redan i skrivande stund vinter på Longyearbyen, samhället med 2 100 invånare drygt 100 mil norr om Norge. Landskapet är täckt med snö och det är ungefär fem minusgrader ute.► LÄS MER: Grönt ljus för samkönade äktenskap i världens minsta land

På ön råder permafrost, och varken träd eller buskar kan växa. Men tack vare Golfströmmen är temperaturen ändå förhållandevis varm för att ligga så långt norrut.

Longyearbyen grundades 1906, och är en av värdens nordligaste bebodda platser. De flesta invånarna är norrmän, men människor från 40 olika länder finns repreenterade bland de 2 100 invånarna.► LÄS MER: Här är jordens mest tätbefolkade plats

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro