ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är det slutfestat på studentflaken

Linnea Carlén · 29 Jan 2015
Uppdaterad 29 Jan 2015
Studentflaksåkandet resulterar oftast i ordentligt blöta fester. För Södertäljes studenter blir det inget mer av det.

Studentflaksåkandet resulterar oftast i ordentligt blöta fester. För Södertäljes studenter blir det inget mer av det. Foto: TT


Nu slopar Södertälje kommun alkohol på studentflak. Men för Stockholms studenter ser det ut att vara fortsatt fritt fram för det alkoholstinna festandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Lastbilsflak efter lastbilsflak av sjungande, vrålande och ölsprutande studenter är ett årligen återkommande inslag när gymnasieeleverna tar examen.

På tisdagen hade Södertälje kommun ett möte tillsammans med polisen och rektorerna på skolorna i staden där de diskuterade det kommande studentfirandet.

Där beslutade de att studentflaken framöver ska vara alkoholfria. Med andra ord är det slut på det blöta studentflaksfestandet för kommunens studenter.

Enligt SVTmeddelade polisen nyheten på sin facebooksida, där de bland annat skrev: ”Nytt för i år är att alla studentflak ska ha en flakvärd som är minst 25 år, flaken ska inspekteras innan avfärd samt att det kommer råda förbud mot alkohol och andra vätskor under färden.”

Studentflaken har i genom åren varit omstridda. Senast i fjol planerade Rikspolistyrelsen efter flertalet olyckor utreda ett förbud mot dem. Under utspringsperioden har det sedan 2012 varit förbjudet att åka studentflak på åtta gator i centrala Stockholm, däribland runt fontänen vid Sergels torg.

I dagsläget ser det dock inte ut som att ett alkoholförbud liknande det i Södertälje kommer att införas i huvudstaden.

Karin Nygren, insatsledare för studentkommenderingen i Stockholm, säger till Metro att de inte haft några diskussioner om ett sådant.

– Som jag har förstått det här i Södertälje så är det en lokal föreskrift som man har infört där. Så tolkar jag det i alla fall eftersom det är kommunen som har bestämt det, och i så fall är det ju någonting som Stockholms stad skulle arbeta fram, säger hon.

Skulle ni vid polisen vilja se ett alkoholförbud?

– Det är en jättesvår fråga att svara på nu eftersom jag inte vet hur diskussionerna har gått i Södertälje, hur tanken har varit med det och så där. Det är i så fall om vi har en diskussion med Stockholms stad angående det, men just nu har vi inte det i alla fall. Metro har försökt nå Johan Lindholm, samordnare på Tillståndsenheten i Stockholms stad, för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro