ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är din fredagkväll - sedd från Saturnus

Jack Werner · 24 Jul 2013
Uppdaterad 24 Jul 2013
Fredagens bild. Vid pilen syns jorden.

Fredagens bild. Vid pilen syns jorden. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


Två rymdsonder fotograferade i förra veckan jorden från oerhörda avstånd. Nu har bilderna kommit.

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden från Saturnus vid sidan av bilden från Merkurius.
Bilden från Saturnus vid sidan av bilden från Merkurius.Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute and NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
Närbild på jorden och månen från Saturnus.
Närbild på jorden och månen från Saturnus.Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute
Den förra bilden på jorden och Saturnus som Cassini tog.
Den förra bilden på jorden och Saturnus som Cassini tog.Foto: Nasa

Vad gjorde du vid halvtolv-tiden i fredags kväll? Firade helgen med lite goda vänner, eller kanske bara en skön hemmakväll? Det var säkert trevligt hur som helst. Hoppas dock du skänkte en tanke till de som inte hade fredagkvällen ledig, utan fick slita med jobbet för samhällets goda. Till exempel rymdsonden Cassius, en och en halv miljarder kilometer bort från jorden.

I förra veckan berättade Metro att sonden, som ligger i omloppsbana runt Saturnus, just då skulle ta en bild på jorden. Det var den tredje bilden att någonsin tas på jorden från yttre rymden, men den första som var på förhand utannonserad. Nasa hade till och med skapat en kampanj omkring dess fotograferande, Wave at Saturn, som hade över 20 000 deltagare.

Nu är bilderna tagna och hemskickade. Och på Nasa är man entusiastisk över dem.

– Cassinis bild påminner oss om hur liten är vår hemplanet i den vidsträckta rymden. Men den vittnar även om uppfinningsrikedomen hos denna lilla planets medborgare, som har kunnat skicka en fjärrstyrd rymdfarkost så långt hemifrån för att ta en bild av jorden och studera en fjärran värld som Saturnus, säger Linda Spillker, forskare i Cassini-teamet, i ett pressmeddelande.

Cassini var dock inte den enda rymdresenär som under fredagkvällen riktade kameran mot jorden. I sin cirkulation runt Merkurius gjorde sonden Messenger detsamma, och tog en bild på det betydligt mer oansenliga avståndet av nästan 100 miljoner kilometer. Både den bilden och Cassinis finns att se ovan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro