ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är din nya huvudvärk, Borg

Anders Göransson · 1 Mar 2012
Uppdaterad 1 Mar 2012
Finansminister Anders Borg (M) vill ”vara försiktig och säkra manöverutrymme”. Men ekonomiska experter Metro talat  med uppmanar honom i stället att öppna plånboken och investera för att få fart på ekonomin.

Finansminister Anders Borg (M) vill ”vara försiktig och säkra manöverutrymme”. Men ekonomiska experter Metro talat  med uppmanar honom i stället att öppna plånboken och investera för att få fart på ekonomin. Foto: Scanpix


Här är Anders Borgs nya huvudvärk: Sveriges ekonomi krympte med en dryg procent under sista kvartalet i fjol. Det betyder att risken stiger för ökad arbetslöshet, och nu växer kraven på att finansministern ska agera.

klar

Artikellänk är kopierad

Tillväxtsiffrorna från SCB i går var klart svagare än väntat och tog hela ekonomkåren på sängen. Under sista kvartalet i fjol minskade BNP med 1,1 procent jämfört med föregående kvartal.

Nu ökar kraven på Riksbanken att sänka räntan – och dessutom tycker flera ekonomiska experter att det är dags för finansminister Anders Borg (M) att öppna plånboken.

– Det här är ett utmärkt tillfälle för Anders Borg att spendera mer pengar för att stötta ekonomin och göra investeringar för framtiden, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Han efterlyser mer investeringar i infrastruktur, utbildning och forskning för att få fart på ekonomin.

Andra ekonomer som Metro talat med efterlyser satsningar på arbetsmarknadsutbildningar för att motverka den stigande arbetslösheten.

Men när finansminister Anders Borg träffade journalister i går sa han att det nu är viktigt att ”vara försiktig och säkra manöverutrymme”.

Den vikande exporten, särskilt till andra europeiska länder, är en av orsakerna till den svaga tillväxten.

– Det här understryker att Sverige är ett öppet, litet och beroende land, vi påverkas alltid när vi har risker i omvärlden.

Experterna: Dags att öppna plånboken

Robert Bergqvist, chefsekonom SEB

1.  – Det är en tydlig signal till Anders Borg att han kan spendera mer pengar för att stötta ekonomin. Det är ett tillfälle för Sverige att investera i infrastruktur, utbildning och forskning, och eventuellt också sänka skatter för företagen.

Jesper Hansson, prognoschef Konjunkturinstitutet:

2.   – Vi tror att Riksbanken får tänka om och sänka räntan ytterligare. Om arbetslösheten börjar sticka i väg bör finanspolitiken har beredskap för extra åtgärder. Det kan handla om satsningar på arbetsmarknadsutbildningar till exempel.

Knut Hallberg, makro-ekonom på Swedbank:

3.   – Om utvecklingen blir svagare än väntat ser vi utrymme för Riksbanken att sänka räntan mer. Även finanspolitiken kan hjälpa till med stimulanser till arbetsmarknadspolitik och kommunsektor för att upprätthålla sysselsättningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro