ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är dina nya familjerecept till jul

Menyse.com · 16 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De flesta har sina traditionella julrätter, men här är lite annorlunda alternativ att komplettera med eller ersätta de gamla. De traditionella rätterna hittar du på menyse.com.

Kotlettrad med äppelsås

För 12 personer

1,4 kg kotlettrad med ben 4 msk honung 1 apelsin    1 msk olivolja 1 msk smör

Salt och peppar Till sås: 2 dl creme fraiche 2 msk grovkornig senap 1 syrligt äpple Tillagning1. Sätt ugnen på 150 grader.2. Salta och peppra köttet. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna. Stek köttet runt om till fin färg.3. Lägg köttet i en ugnssäker form. Smörj in köttet med honung. Skiva apelsin och lägg på köttet. Sätt i en stektermometer.4. Sätt in köttet i ugnen. Steken är klar vid innertemperatur 72 grader.

Sås: Kärna ur och fintärna äpple. Blanda creme fraiche med äpple och senap, salta och peppra.Skär ut steken från benraden. Serveras ljummen eller kall. Som kall är den lättare att skära tunt.

Färsbullar av lamm

Ingredienser

För 4 personer400 gram lammfärs1 stor tomat1 ägg2 tsk mald fänkål1 tsk sambal oelek½ tsk salt½ dl olivoljaTillagning

1. Finhacka tomat.2. Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda väl.3. Rulla färsen till små bullar.4. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och lägg i färsbullar. Sänk värmen och stek långsamt ca 10 minuter. Skaka på pannan emellanåt så att de blir stekta runt om.

Laxpaté

Ingredienser

För 4 personer

500 gram färsk lax4 äggulor1 knippe dill2 dl grädde1 tsk saltPepparBakplåtspapperCitronklyftorTillagning1. Sätt ugnen på 200 grader.2. Skinna av laxen och skär i bitar.3. Lägg lax och äggulor i en matmixer, mixa hastigt. Tillsätt dill, grädde, salt och peppar, mixa tills alla ingredienser blandat sig.4. Klä en mindre brödform med bakplåtspapper eller smöra och ströbröa formen. Lägg i laxsmeten.5. Grädda i ugnen 15 minuter.

Saffranspananacotta

Ingredienser

För 4 personer5 dl grädde0,5 gram saffran (1 förpackning)1 citron2 msk socker1st gelatinblad4 hallon till garneringTillagning

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.2. Koka upp grädden och dra åt sidan.3. Riv skalet från citron. Krama ur vattnet från gelatin. Blanda citron, saffran, socker och gelatin med grädden, tills gelatinet löst sig.4. Häll upp i portionsformar och ställ i kylskåp tills de stelnat, minst 3 timmar.5. Servera med ett fint hallon på toppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Menyse.com
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro