ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är djuren du får ha som husdjur

Jesper Lindqvist · 13 Feb 2019
Uppdaterad 13 Feb 2019
Så länge du tar hand om din hund och dina grannar inte störs får du alltid ha den som husdjur. För ormar är reglerna lite mer invecklade.

Så länge du tar hand om din hund och dina grannar inte störs får du alltid ha den som husdjur. För ormar är reglerna lite mer invecklade. Foto: FREDRIK PERSSON / TT / ADAM IHSE / TT


Hundar, katter och kaniner har många som husdjur. Men vad gäller till exempel för ormar, strutsar och apor? Metro har gått igenom vilka regler som gäller för flera vanliga, och ovanliga, husdjur.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyligen uppmärksammades det att flera hyresbolag förbjudit sina hyresgäster att ha husdjur hemma, något som inte är förenligt med gällande lagstiftning.

I flera aktuella fall gällde förbuden specifikt för så kallade kamphundar. Men just hundar, katter och flera andra djur får en hyresvärd inte ha några särskilda förbud kring.

– Det handlar om att man som djurägare måste iaktta sundhet, ordning och gott skick, det framgår av hyreslagen. Hyresgästen har helt enkelt ansvar för sitt djur. Sedan finns det särskilda undantag för så kallade allergiboenden, men där finns det många saker man inte får ha, till exempel husdjur, växter och parfym, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

”Har inte prövats i domstol”

Om en tvist skulle uppstå mellan hyresvärd och hyresgäst kan en sådan komma att prövas i domstol. Det kan även röra sig om en rädsla för särskilda djur hos grannarna, varpå domstolen i sådana fall måste granska om rädslan är befogad eller ej.

– Husdjuret får inte störa grannarna eller omgivningen, men enbart grannarnas allmänna rädsla räcker inte – den måste vara befogad. Det måste avgöras från fall till fall, säger Susanna Skogsberg.

I grunden får man som boende alltså ha husdjur hemma. Men vilka bestämmelser gäller för vilka djur? Här nedan är några vanliga, och ovanliga, husdjur och reglerna som gäller.

Hundar, katter, kaniner med flera

– Grundprincipen som gäller är att man får ha vanliga husdjur hemma, även om det står i hyresavtalet att man inte får det. Sköter man dock inte om djuren riskerar man som hyresgäst att bli av med sitt lägenhetskontrakt, säger Susanna Skogsberg.

Ormar

Här gäller väldigt olika regler beroende på vilken typ av orm det gäller. Oavsett vilken behöver man tillstånd från miljöförvaltningen i sin hemkommun för att få ha en orm hemma.I exempelvis Stockholm ska ormen förvaras i ett låst och rymningssäkert terrarium. Rör det sig om giftiga ormar tillkommer regleringar kring specifika rum, att det ska finns varningsskyltar och att rummet måste vara låst. När det kommer till särskilt giftiga ormar som kobror, mambor, havsormar och särskilda skallerormar är de helt förbjudna som husdjur.

Strutsar

Man kan tro att de skulle vara förbjudna, men någon sådan reglering finns inte. Däremot måste en strutsägare följa djurhållningsregler som i stort sett omöjliggör att ha en struts hemma i en mindre lägenhet.

– Jordbruksverket har tydliga regler för vilka djur man får ha som husdjur och instruktioner kring hur de ska skötas, säger Susanna Skogsberg.

Kängurur

Är faktiskt inte heller förbjudna och finns som sällskapsdjur i flera andra länder. Man måste dock följa de djurparksföreskrifter som finns, bland annat ska kängurun inte ha möjlighet att rymma.

Sengångare

Inte heller förbjudna, men det är svårt att få till den varma och fuktiga miljö som krävs. I en lägenhet blir det i det närmaste omöjligt att ha en sengångare, samtidigt som en bondgård skulle kunna fungera.

Apor

Det är helt förbjudet att ha apor som husdjur.

Även rovfåglar och rovdjur är helt förbjudna att ha hemma.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro