ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Elfride Jelineks nya pjäs – tillsammans med Goethe

Peter Löwendahl · 30 Jan 2014
Uppdaterad 31 Jan 2014
Här är Elfride Jelineks nya pjäs – tillsammans med Goethe Simon Norrthon, Adam Lundgren och Caroline Söderström är tre av pjäsens skådespelare.

Här är Elfride Jelineks nya pjäs – tillsammans med Goethe Simon Norrthon, Adam Lundgren och Caroline Söderström är tre av pjäsens skådespelare. Foto: Ola Kjelbye


Ta en 1700-talsförfattare, en folkskygg nobelpristagare och en nytänkande regissör. Lite tjat. Blanda. Resultat: Pjäsen Faust och Faustin and out”, skriven av Goethe och Elfride Jelinek för Hilda Hellwig, som nu sätts upp på Göteborgs stadsteater.

klar

Artikellänk är kopierad

I kväll har den premiär, ”Faust och Faustin and out”, och det har varit en rätt lång resa. Starten är när regissören Hilda Hellwig börjar brevväxla med Nobelpristagaren Elfride Jelinek.

– Till sist dristade jag mig att fråga om hon kunde skriva en pjäs till mig. Hon svarade argt att hon inte skrev på beställning, säger Hilda Hellwig.

Det kunde tagit slut där, men Hilda Hellwig gav sig inte så lätt. Via en gemensam vän blev de två som tjatade på Jelinek. Trots det fortsatte hon nobba.

– Men plötsligt så kom det ett brev, pjäsen är klar. Hon sa inget förrän den var färdig. Hon kunde säkert inte låta bli, det tog tag i hennes fantasi, vi lyckades inspirera henne.

Idén som Hilda Hellwig försökte sälja in försvann dock på vägen.

– Hon fastnade på ett mycket mörkare tema, och det kunde jag sedan inte längre styra. Utan hon gjorde något starkt engagerande samhällskritiskt.

Elfride Jelinek placerar tre kvinnor i en källare. Där diskuterar och filosoferar de kring Gud och vår existens, enligt Hilda Hellwig på ett sätt som är ovanligt för kvinnliga karaktärer.

– Naturligtvis finns det undantag, men vanligen inte förekommande. Det krävs en kunskapsnivå och en sorts vrede som Jelinek har mot den ordningen som finns nu. Hon försöker inte jämka, hon försöker inte vara rättvis, utan här ger hon oss rätt röst, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro