ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är elva nya ämnen som narkotikaklassas

Linnea Carlén · 16 Jan 2015
Uppdaterad 16 Jan 2015
Från och med i dag narkotikaklassas elva nya nätdroger.

Från och med i dag narkotikaklassas elva nya nätdroger. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Nu narkotiklassar regeringen elva nya nätdroger. Det rör sig om blandade sorter av centralstimulerande, smärtstillande och hallucinogener.

I höstas föreslog Folkhälsomyndigheten till regeringen att elva substanser borde ses som hälsofarliga varor och därför narkotikaklassas. I dag fredag har regeringen beslutat att narkotikaklassa dem.

Det rör sig om sex centralstimulerande ämnen, två smärtstillande och tre hallucinogen. Samtliga är nätdroger som uppfyller de kriterier som krävs för att ses som hälsofarliga varor med beroendeframkallande egenskaper.

– Det här är egentligen samma ämnen som Folkhälsomyndigheten gick fram med redan i oktober då vi presenterade undersökningen. Då vi gjorde den blev det mycket fokus på cannabinoider, säger Sara Wall, utredare vid Folkhälsomyndigheten till Metro.

Att cannabinoiderna uppmärksammades en del i höstas kan tänkas bero på att nätdrogen Spice, en syntetisk cannabinoid som blivit ett omtalat ämne.

På Läkemedelsverkets hemsida listas drogerna med andra siffer- och bokstavskombinationer som inte används i näthandeln.

– Det som är problemet med de här elva är att de är väldigt olika. Det är en ganska stor blandning den här gången. Det finns inga flashiga namn som typ spice eller liknande.

De centralstimulernade ämnena 4F-alfa-PVP och alfa-PBP och har vissa likheter med MDPV och Alfa-PVP. De två smärtstillande substanserna, 3-MeO-PCP och 4-MeO-PCP, är också strukturellt relaterade till de narkotikareglerade substanserna PCP, ketamin och Metoxetamin.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro