ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Englands mörka facit mot Sverige: "Har underskattat dem"

Filip Häggberg · 4 Jul 2018
Uppdaterad 4 Jul 2018
Gareth Southgate vill inte göra samma misstag som sina företrädare – att underskatta Sverige.

Gareth Southgate vill inte göra samma misstag som sina företrädare – att underskatta Sverige. Foto: Getty Images


England har vunnit en tävlingsmatch mot Sverige på 30 år. Ändå menar brittisk press att Blågult är ett drömmotstånd – men Gareth Southgate håller inte med. "Vi har underskattat Sverige i alla år", säger förbundskaptenen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett stabilt Sverige höll nollan mot Schweiz och vann med 1-0. Några timmar senare stod det klart att det blir England som blir Blågults motståndare i lördagens kvartsfinal, efter ett straffdrama mot Colombia.

Nu råder det delade meningar från engelskt håll huruvida Janne Anderssons landslag blir en svår nöt att knäcka eller inte.

– Vi har ett svagt facit mot Sverige. Vi har underskattat dem i alla år, men de är briljanta på det de gör, menar förbundskaptenen Gareth Southgate.

”Svåra att bryta ner”

Och det har han rätt i. Sedan lagen i EM-kvalet 1988, har engelsmännen bara vunnit en gång på åtta tävlingsmatcher.

– Vi går mot en stor match mot Sverige där hela världen väntar sig att vi ska vinna, men det är tufft med bara tre dagars vila och vårt facit mot dem är något vi måste rätta till, säger Southgate.

– Sverige är väldigt solida defensivt, väldigt svåra att bryta ner. Om vi dominerar bollinnehavet, får vi inte tappa fokus i försvaret, för de är bra med bollen, analyserar mittfältaren Dele Alli för norska VG.

Men det är inte alla som är lika ödmjuka.

Englands största chans någonsin

”England är två matcher från en VM-final. Inte mot Brasilien eller Tyskland – utan Sverige. Den chansen får du bara en gång i livet”, skriver den brittiska tidningen Daily Mail.

”Att England möter Sverige och inte Brasilien, är varför de kallar dig ett taktiskt geni, Gareth Southgate”, skriver Daily Mirror, och syftar på att England ställde upp med ett b-betonat lag i den avslutande gruppspelsmatchen mot Belgien, vilket resulterade i att laget hamnade på Sveriges sida av slutspelshalvan.

Enda gången som England besegrat Sverige i en tävlingsmatch de senaste 30 åren var under EM 2012 i Polen/Ukraina. Då avgjorde Danny Welbeck sent med sitt 3-2-mål, som förutom att ge England segern också kastade ut Blågult ur mästerskapet.

Lagen möttes i gruppspelet i VM 2002 och 2006 – då England tränades av svenska Sven-Göran Eriksson – och båda gånger slutade det oavgjort.

pil
Fakta: Tidigare tävlingsmatcher mellan lagen

1988: England–Sverige 0–0 (VM-kval)

1989: Sverige–England 0–0 (VM-kval)

1992: Sverige–England 2–1 (EM i Sverige)

1998: Sverige–England 2–1 (EM-kval)

1999: England–Sverige 0–0 (EM-kval)

2002: England–Sverige 1–1 (VM i Japan/Sykorea)

2006: Sverige–England 2–2 (VM i Tyskland)

2012: Sverige–England 2–3 (EM i Polen/Ukraina)

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro