ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är fågeln som äter gift för att få kärlek

TT · 26 Okt 2014
Uppdaterad 26 Okt 2014

Foto: Franz Kovacs/TT


klar

Artikellänk är kopierad

Vad gör man inte för lite romantik? Här är djuret som sträcker sig så långt att det äter gift för att attrahera en hona.

Det visar sig att den stora fågeln Stortrappen proppar i sig mängder av två giftiga skalbaggar, framför allt på våren när det är dags att träffa en hona.

– De flesta rovdjur undviker dessa skalbaggar, eftersom de innehåller kantaridin, en mycket giftig substans som redan i små doser kan döda de flesta djur, inklusive människor, säger Juan Carlos Alonso vid Museo Nacional de Ciencias Naturales i Madrid, Spanien.

Stortrappen har dock utvecklat en viss motståndskraft mot detta gift.

Syftet, visar forskarna i tidskriften Plos One, är dubbelt. Giftet dödar diverse magparasiter, men framför allt ökar det hannens chanser att träffa en partner.

Innan eventuellt könsumgänge kan komma på tal inspekterar nämligen honan hannens kloaköppning mycket noga. Den våghalsige hanne som stoppat i sig mest gift har följaktligen minst antal parasiter i öppningen, vilket ökar chanserna att få komma till. Bara den friskaste duger!

Stortrappen är en av världens tyngsta flygande fåglar. Den fanns i Sverige, men försvann för 150 år sedan. För en dryg vecka sedan berättade dock fågelentusiaster att det finns planer på att återinföra arten i Sverige, eventuellt på Alvaret på Öland.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro