ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är falska Mandelatolkens nya uppdrag – i reklamfilm

Josefin Svenberg · 8 Maj 2014
Uppdaterad 9 Maj 2014

I en ny reklamfilm för sin livevideo-app använder sig ett israeliskt företag av Thamsanqa Jantjie – sydafrikanen som gjorde felaktiga teckentolkningar i livesändningen från minnesceremonin för Nelson Mandela.

klar

Artikellänk är kopierad

Thamsanqa Jantjie, även känd som ”Mandelatolken”.
Thamsanqa Jantjie, även känd som ”Mandelatolken”.Foto: Youtube

Thamsanqa Jantjie tolkade bland annat USA:s president Barack Obamas tal när han återgav fel och enligt teckenspråksexperter även hittade på egna tecken. Efteråt förklarade Jantjie felaktigheterna med att han är schizofren.

Sedan minnesceremonin, som hölls i december förra året, har Thamsanqa Jantjie vårdats på en psykiatrisk klinik i Sydafrika. För att få honom att kunna medverka i reklamfilmen ska det israeliska företaget Livelens ha sagt till kliniken att Jantjie behövde skrivas ut under en dag på grund av en familjesammankomst. Under den dagen i februari i år spelades reklamfilmen för appen in, berättar Livelens marknadschef Sefi Shaked för amerikanska NBC News.

– Vi bestämde oss för att personen som gjort det sämsta liveframträdandet någonsin skulle vara den bästa personen för uppdraget, säger Livelens vd Max Bluvband till NBC News.

Tilltaget har fått skarp kritik från bland annat förbund för hörselskadade. Men företaget står bakom beslutet och säger att de inte bekymras över att Jantjie i sitt psykiska tillstånd kanske inte var lämpad att genomföra en reklamfilmsinspelning.

– Vi hjälpte en att kille komma på rätt spår. En schizofren kille fick betalt och gjorde en bra kampanj. Vi ser det som en sorglig historia som fick ett lycklig slut, säger Sefi Shaked, som dock inte vill berätta hur mycket Thamsanqa Jantjie fick i ersättning för reklamuppdraget.

LÄS MER:

► Dövtolken erkänner: ”Jag hörde röster”

► Uppgifter: Falska teckentolken deltog i brutalt dubbelmord

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro