ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är fartkamerorna som fångar flest

Lars Carlsson · 23 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fartsyndare. 35 000 fortkörare har fångats av Vägverkets fartkameror i år.Men övervakningen har brister. Smutsiga kameralinser och dåligt väder gör att tre av tio fartsyndare slipper undan straff.– Vi lyckas identifiera bilförarna i cirka 70 procent av fallen, säger Anders Drugge på Rikspolisstyrelsen.

I dag finns 708 kameror på 103 vägsträckor i Sverige. Ytterligare 180 sätts upp i höst.Under första halvåret i år fångades 35 404 bilförare upp av kamerorna. – Den stora majoriteten kör 1–10 kilometer i timmen för fort. De riktiga fortkörarna är ganska sällsynta trots allt, säger Anders Drugge.

I höstas fördubblades bötesbeloppen. På 50-väg kostar det 2 000 kronor om man överskrider den tillåtna hastighetsgränsen med 1–10 kilometer i timmen. På de större vägarna är beloppet 1 500 kronor.Men långt ifrån alla som kör för fort riskerar straff. I 30 procent av fallen lyckas polisen inte identifiera föraren.– Det handlar sällan om att föraren döljer ansiktet utan snarare om yttre omständigheter som dålig sikt eller smuts på kameran, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro