ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är fem heta prylar från elektronikmässan i Las Vegas

Aron Andersson · 5 Jan 2015
Uppdaterad 5 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Från den 1 februari går det att beställa den smarta kaffekokaren.
Från den 1 februari går det att beställa den smarta kaffekokaren.Foto: Aron Andersson

Digitalisera din vardag – det är en av de stora trenderna på årets prylmässa, CES, i Las Vegas. Uppkopplade cyklar, mobilstyrda kaffekokare och en övervakningskamera som berättar när barnen kommer hem från skolan är bara några exempel från mässgolvet. Metros prylexpert är på plats för att hitta årets hetaste nyheter.

Metros prylexpert Aron Andersson på plats i Las Vegas.
Metros prylexpert Aron Andersson på plats i Las Vegas.

Beställ morgonkaffet direkt i mobilen

Beställ din morgonkaffe i mobilen och hämta sedan den färdiga koppen i köket. Här är kaffekokaren du styr med din telefon.

Typiskt nog satsade brittiska företaget Smarter på en tekokare innan de tog sig an kaffemaskinen. Men i år kan alla svenska kaffeälskare börja njuta av mobilfixat kaffe. Företaget gör nämligen vattenkokare, och nu kaffemaskiner, som du kan kontrollera via mobilen.

– Det är samma app men du byter bara gränssnitt mellan vattenkokaren och kaffemaskinen, säger Andreas Lane från Londonbaserade Smarter.

Deras vattenkokare är redan en succé i hemlandet och nu är förhoppningen att kaffemaskinen ska bli lika populär. Med hjälp av wifi-uppkopplingen kan maskinen exempelvis automatiskt börja brygga kaffe när den märker att du, eller närmare bestämt din mobil, kommit hem. Den som har ett aktivitetsarmband som mäter sömnen kan också använda en särskild inställning för att få starkare kaffe efter en natt med dålig sömn.

Från den 1 februari går det att beställa kaffekokaren och under mars kommer den att levereras.

Från den 1 februari går det att beställa kaffekokaren.
Från den 1 februari går det att beställa kaffekokaren.

Ljudet från din hjärna ska hjälpa dig slappna av

Ett smart pannband låter dig lyssna på hur dina hjärna jobbar. Tanken är att hjälpa stressade människor slappna av.

Melomind ser ut som något ur en science fiction-film, ett futuristiskt pannband som sitter ovanpå huvudet. Men tekniken inuti låter dig inte kommunicera med rymdvarelse, bara lyssna på din egen hjärna.

Melomind mäter nämligen din hjärnaktivitet och skickar informationen till din mobiltelefon. Här översätts aktiviteten till musik och ju mer din hjärna arbetar, desto mer intensiv blir musiken. Tanken är att den som lyssnar ska lära sig kontrollera sin stress bättre.

– Du tränar din förmåga att hantera stress. Ju mer du använder det, desto bättre blir effekten på lång sikt, säger Thibaud Dumas, en av My Brain Technologies, företaget bakom Melomind, grundare.

– Att använda den tre gånger i veckan är mycket bra, gärna 15 minuter per gång.

Melomind finns redan att förbeställa, men kommer inte att börja levereras förrän mot slutet av 2015.

Melomind finns redan att förbeställa, men kommer inte att börja levereras förrän mot slutet av 2015.
Melomind finns redan att förbeställa, men kommer inte att börja levereras förrän mot slutet av 2015.

Smart pedal gör din cykel intelligentare

Med hjälp av en smartare pedal ska du få bättre koll på dina cykelturer. Inbyggd gps och uppkoppling mot mobilnätet gör att du slipper krångla med appar i telefonen.

Franska Connected Cycle vill göra din cykel smartare, utan att du för den sakens skull ska behöva köpa en helt ny cykel. I stället satsar de på ett par tramppedaler som du kan montera på den cykel du använder i dag.

– Det tar två minuter att montera på cykeln och ger flera extra funktioner, säger Christian Kravanja, en av företagets grundare.

– Den första funktionen är en stöldvarning. Om någon är på väg att stjäla din cykel så får du en notifikation i mobilen.

Pedalen är uppkopplad mot mobilnätet och behöver alltså inte vara parkopplad via bluetooth till mobilen för att kunna skicka meddelanden. Den har också inbyggd gps, vilket gör att den märker om någon försöker flytta på cykeln. Men det gör också att pedalen kan spara dina rutter.

– Den sparar din rutt, den sparar distansen, den sparar medelhastigheten, höjdskillnaden och en uppskattning av hur många kalorier du bränt och det sparas till din mobil, säger Christian Kravanja.

Än så länge är Smart Pedal en prototyp, men en fungerande sådan och Connected Cycle söker ytterligare finansiering för att färdigställa produkten.

Än så länge är Smart Pedal en prototyp.
Än så länge är Smart Pedal en prototyp.

Här är kameran som håller koll på din familj

En ny övervakningskamera kan identifiera din familj. Nu kan du får notiser i mobilen så fort dina barn kommer hem från skolan.

Smarta övervakningskameror för hemmet har varit en populär trend länge. Men nu lanserar Netatmo en kamera som även känner igen personerna den fångar på bild.

Så fort kameran, som fått namnet Welcome, ser en person passera så tar den en bild, och skickar den direkt till din mobil. Du kan då tala om för den tillhörande appen vem personen på bilden är och nästa gång kommer kameran att känna igen personen ifråga. 

Syftet med kameran är att montera den i hemmet och Netatmo själva beskriver det som ”soft security”, alltså ”mjuk säkerhet”, en lite mildare form av övervakning. Tanken är att den ska användas för att hålla koll på vad som händer i hemmet, med andra ord hur det står till med familjen.

Welcome sparar alla personer som identifieras i en databas. Om någon i familjen tycker det känns obehagligt att bli övervakad går det att stänga av notisfunktionen för särskilda personer i familjen.

Welcome släpps senare i vår men något pris är inte klart ännu.

Welcome släpps senare i vår men något pris är inte klart ännu.
Welcome släpps senare i vår men något pris är inte klart ännu.

Glöm selfien – här är kameran som plåtar allt annat

2014 var året då selfien populariserades – 2015 gör hetaste kameran raka motsatsen till att ta självporträtt. Franska 360 fotograferar i stället hela din omgivning.

En av de hetaste produkterna på årets CES-mässa i Las Vegas är kameran 360 från franska Giroptic. Redan under förra året fick den rekordstort stöd på när den samlade in pengar via Kickstarter. Enligt upphovsmännen är den det projekt som dragit in mest pengar i Frankrike.

Namnet skvallrar en del om vad det handlar om, en kamera som tar bilder, eller framförallt filmar, i 360 grader. Det gör den genom tre objektiv, som dessutom kompletteras med tre mikrofoner, i olika riktning.

Men en film som fångats med tre kameror är så klart svår att avnjuta på en vanlig skärm. Tack vare mobilens inbyggda rörelsesensor går det dock att vrida på mobilen för att ”röra sig” runt i filmklippet. Den som har tillgång till virtual reality-glasögon kan även använda sådana för att se på klippen.

Kameran har dessutom ett specialfäste, som gör att den går att fästa i taklampan i stället för en vanlig glödlampa. Då lyser den inte upp rummet, utan fungerar i stället som övervakningskamera.

Någon gång under första kvartalet i år kommer kameran att börja säljas brett. Riktpriset är 499 euro.

Riktpriset är 499 euro.
Riktpriset är 499 euro.
klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro