ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är fem pärlor på den turkiska rivieran

Fredrik Andersson/tidningen res · 2 Mar 2015
Uppdaterad 2 Mar 2015
I Kusadasi besöker du den antika staden Efesos. 

I Kusadasi besöker du den antika staden Efesos. 


Solsäkra Turkiet är ett av våra mest populära resmål och kanske ligger förklaringen idet omväxlande utbudet. På den turkiska kustremsan finns något för alla.

klar

Artikellänk är kopierad

Bodrum kallas för Turkiets Saint Tropez.
Bodrum kallas för Turkiets Saint Tropez.
Fina stränder i Antalya-området.
Fina stränder i Antalya-området.
Side har sedan antiken en stolt hamnstadshistoria.
Side har sedan antiken en stolt hamnstadshistoria.

Fredrik Andersson på tidningen RES listar sina fem favoriter på turkiska rivieran, från väst till öst.

1. Semesterfavorit med antika anorKusadasi. På den turkiska västkusten, knappt tio mil söder om Izmir , ligger semesterfavoriten Kusadasi . 70 000 invånare blir under sommaren till närmare halvmiljonen . Kusadasi har allt det där som du kan förvänta dig av en välbesökt Medelhavsdestination – vackra stränder, god mat och ett pulserande nattliv – men också en kulturell aspekt. Strax utanför hittar du den antika staden Efesos som var en av romarrikets viktigaste städer och som är en av regionens mest besökta sevärdheter. Det förnämliga Artemistemplet , ett av antikens sju underverk, står som bekant inte kvar, men väl många andra spår efter en svunnen tid.  

2. Glamorös badortBodrum. Jämförelsen är sliten så här dags, men jetset-täta Bodrum går – förstås – under namnet Turkiets Saint Tropez . Ingen rök utan eld, även om det är något av en förminskning att inte låta Bodrum stå på egna ben. Det klarar den Egeiska kustens mest glamorösa badort alldeles utmärkt. Här känns plånboken ibland tunnare än överlag på den Turkiska rivieran, men du behöver verkligen inte ruinera dig för att njuta av Bodrum . Den livliga basaren och de mysiga hamnkvarteren är två ytterligheter du inte får missa – inte heller de många kulturskatterna . Bodrum är en stad där historien har satt sina spår.

3. Upplev havet från luften Ölüdeniz. Till Ölüdeniz kommer du – förhoppningsvis – inte med ambitionen att kombinera sol och bad med att upptäcka den turkiska kulturen. I så fall riskerar du att få vända hemåt besviken. Med en bebyggelse som närmast uteslutande består av hotell och butiker ger själva byn ett artificiellt intryck, men det är som sagt inte därför du är där. Stranden är en av Medel­havets mest fotograferade och är formad precis som dess smeknamn , blå lagunen , antyder. Skärmflygning har blivit oerhört populärt i området och här samlas de turister som anser att det klara havet upplevs bättre från luften snarare än i det.

4. Rivierans huvudstad ett säkert kortAntalya. Den turkiska rivierans ­huvudstad har mer än 2 000 år på nacken. Med ett invånarantal på runt miljonen är det här stället att vara på för den som vill ha stor­stadsliv på promenadavstånd från stranden. Antalya lämpar sig väl för alla åldrar och det mesta av den rika variation som Turkiets kuststräcka erbjuder finns koncentrerat här, antingen i, eller strax utanför staden. Barn­familjerna har sina strandremsor, festprissarna pulserande bargator och för de historieintresserade finns det mängder av kulturminnen att frossa i. Har du svårt att bestämma dig är Antalya och småorterna strax utanför det säkra valet.

5. Här finns något för allaSide. Stabila Side håller vad hon lovar. Sannolikt ända sedan staden grundades under antiken. Då var Side en viktig hamnstad, men i dag är det turism som gäller för nästan hela slanten. Resmålet förknippas kanske främst med barnfamiljer, men lockar även andra kategorier av resenärer. Två stora stränder – östra och västra – skiljer segmenten åt. På den långgrunda västra stranden är det tätt mellan barnfamiljernas parasoll och solstolar medan den östra lockar den övriga publiken. Ett rikt restaurangliv och flera antika byggnader är goda anledningar till att gå upp ur vattnet emellanåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Andersson/tidningen res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro