ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är festivalen som går mot strömmen – domineras av kvinnor

Linnea Carlén · 12 Jun 2015
Uppdaterad 12 Jun 2015

Mansdominansen är fortsatt hög på Sveriges musikfestivaler. Men till skillnad från landets största festivaler kan Urkult i Ångermanland skryta med en större andel kvinnodominerade akter under årets festival.

klar

Artikellänk är kopierad

Urkult uppmärksammas för att ha bokat 56 procent kvinnodominerade akter till sommarens festival. Trots det tycker samordnaren Eric Torestad att det är för snällt räknat.
Urkult uppmärksammas för att ha bokat 56 procent kvinnodominerade akter till sommarens festival. Trots det tycker samordnaren Eric Torestad att det är för snällt räknat.Foto: Hampus Hagstedt / Pressbild

När den ideella och partipolitiskt obundna föreningen Jämställd festival nyligen rensade de manliga akterna från festivalaffischerna tillhörande fyra av landets största festivaler blev det nästan inga akter kvar. En affisch blev helt tom.

Och visst lämnar könsfördelningen på sommarens musikfestivaler lämnar en hel del övrigt att önska. Hela 70 procent av bokningarna på de tio största festivalerna denna sommar är mansdominerande, enligt en preliminär sammanställning som Jämställd festival har gjort. Allra sämst på att boka jämställt är Sweden Rock Festival. När artister och band uppträdde på festivalen den gångna helgen var 96 procent av akterna mansdominerade.

LÄS MER
Festivalaffischerna rensades på män – nästan inga akter kvar

I bjärt kontrast står Urkultfestivalen, vars artistutbud i år består till 59 procent av kvinnodominerade akter.

– Det är såklart jätteroligt att vi uppmärksammas. Men jag tycker att Jämställd festival räknar för snällt på sin statistik. En kvinnlig soloartist räknas som kvinnodominerad, även om hon har med sig ett helt batteri av manliga musiker på scenen, så i verkligheten ser jämställdheten ännu sämre ut, säger Eric Torestad, samordnare för Urkult, till allehanda.se.

Tredagarsfestivalen Urkult äger rum i Näsåker, en tätort i Sollefteå kommun i Ångermanland, mellan 30 juli och 1 augusti.

LÄS MER
Män snor åt sig äran för kvinnors upptäckter

Popagandafestivalen i Stockholm, som tidigare år uppmärksamats just för att ha fler kvinnor i artistuppställningen, har i år 57 procent mansdominerade och 43 procent kvinnodominerade akter.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro