ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är filmerna som skakats av uppgifter om sexuella övergrepp

Aron Andersson · 4 Dec 2016
Uppdaterad 4 Dec 2016
En våldtäktsscen ur filmen ”Sista tangon i Paris” visar ett övergrepp där den då 19-åriga Maria Schneider inte hade förberetts på vad som skulle ske. Hon har själv i intervjuer sagt att hon gråter på riktigt under scenen. Och i ett videoklipp som nu cirkulerar medger regissören Bernardo Bertolucci att han, tillsammans med Marlon Brando, gjorde som han gjorde för att få en äkta reaktion från Schneider. Vi har valt att inte visa bilder från scenen.

En våldtäktsscen ur filmen ”Sista tangon i Paris” visar ett övergrepp där den då 19-åriga Maria Schneider inte hade förberetts på vad som skulle ske. Hon har själv i intervjuer sagt att hon gråter på riktigt under scenen. Och i ett videoklipp som nu cirkulerar medger regissören Bernardo Bertolucci att han, tillsammans med Marlon Brando, gjorde som han gjorde för att få en äkta reaktion från Schneider. Vi har valt att inte visa bilder från scenen. Foto: Rex


Marlon Brando och Bernardo Bertolucci är knappast de första Hollywoodstjärnor som dras in i en skandal om sexuella övergrepp. Men hur ska publiken förhålla sig till filmerna som svärtas ned?

klar

Artikellänk är kopierad

Flera Hollywoodstjärnor rasar mot en våldtäktsscen i filmen ”Sista tangon i Paris”, från 1972. I ett tre år gammalt videoklipp, som nu börjat cirkulera, medger regissören Bernardo Bertolucci att den då 19-åriga Maria Schneider inte var förberedd på scenen. 

►LÄS MER: Tio år har gått sedan övergreppet – men lite har förändrats

Många manar till bojkott av filmen och i klippet med Bertolucci försvarar han sig med att han ville framkalla en äkta reaktion från skådespelerskan.

– Jag tycker att ett övergrepp är ett övergrepp, att utföra det i konstens namn känns lite märkligt att använda som ursäkt. Det är uppenbarligen en scen som berört väldigt många illa att döma av kommentarerna. ”Jaha, filmen är vidrig, och den kanske var det av en anledning?”, säger Elin Dahlman, filmreporter på TT.

►LÄS MER: Justitieministern: Ingen ska behöva känna skam efter ett övergrepp

Men det är inte första gången en liknande skandal drabbar filmvärlden. Det finns otaliga exempel på regissörer och skådespelare som anklagats för olika typer av övergrepp. Ofta manas det då till bojkott av deras filmer.

– Det måste vara upp till var och en att bedöma. Det är så oerhört svårt från fall till fall. I det här fallet är verket i sig är så sammanblandat med händelsen, säger Elin Dahlman.

– Om jag skulle ta exemplet Woody Allen så kan jag fortfarande ha en behållning av filmer han gjort tidigare, men i bakhuvudet finns ju de här anklagelserna och grumlar upplevelsen utan att jag, förstås, vet vad som hänt och inte hänt.

►LÄS MER: Hitchcock anklagas för övergrepp

Hon tror att utvecklingen av sociala medier gjort att händelser av det här slaget kan få ett mer direkt genomslag och uppmärksammas av flera.

– Det är många som vågar öppna upp för den här typen av beteenden, som kanske funnits men som det inte pratats högt om. Många människor har behandlats illa, och inte vågat prata om det. Men det har blivit mer accepterat och välkommet att göra det nu.

►LÄS MER: Varannan kvinna är orolig för sexuella övergrepp

Andra som anklagats för övergrepp i Hollywood

Foto: Rex

Nate Parker.

Foto: Rex

Casey Affleck.

Foto: Rex

Woody Allen.

Foto: Rex
Foto: Rex

Alfred Hitchcock. I oktober i år avslöjade skådespelaren Tippi Hedren i sin självbiografi att Alfred Hitchcock bland annat kastat sig över henne och försökt kyssa henne och att han även ska ha gjort andra sexuella närmanden under inspelningen av filmerna ”Fåglarna” och ”Marnie”. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro