ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är fisken du ska undvika att äta

Anna Åslund · 3 Maj 2016
Uppdaterad 11 Jan 2017

Den svenska västkusträkan mår bättre än på länge, samtidigt ser läget mörkt ut för Östersjötorsken. I WWFs nya fiskguide kan du se de sorters fisk och skaldjur som du bör undvika för att värna om miljön.

klar

Artikellänk är kopierad

Lax är okej att äta, men bara om den är fångad utanför Alaskas kust.
Lax är okej att äta, men bara om den är fångad utanför Alaskas kust.Foto: TT

Som konsument kan du bidra till att världens hav mår bättre genom att göra medvetna val när du ska äta fisk och skaldjur. Världsnaturfonden, WWF, presenterar nu en fiskguide som visar vilka arter du bör undvika och vilka som är fritt fram att äta. Guiden innehåller ett 50-tal sorter på den röda ”Låt bli-listan” som bland annat visar att torsken, som är populär hos svenskarna, inte mår speciellt bra.

– Torskarna återhämtar sig inte som vi önskar. De är magra och små och exakt varför vet vi inte. Det kanske är brist på föda, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

►LÄS MER: Test: Här är tonfiskburkarna du ska undvika

Vidare avråder WWF från att köpa torsk fiskad i vissa områden, däribland Norges kust, västra Östersjön och delar av Atlanten. Andra fiskar som konsumenter bland annat avråds från att köpa är tonfisk, haj, svärdfisk och vild öring.

– Som konsument är vår rekommendation att titta efter certifieringsmärkena, säger Håkan Wirtén.

Märkningar att hålla utkik efter när du handlar fisk och skaldjur är Krav, MSC och ASC, vilka signalerar att fisken är fångad på ett hållbart sätt.

En positiv nyhet i årets Fiskguide är att västkusträkan mår betydligt bättre och har klättrat upp till den gröna ”Ät-gärna-listan”. Numera är räkan MSC-certifierad vilket betyder att att du kan njuta av den svenska delikatessen med gott samvete.

►LÄS MER: Fisk skaffade barn – med sig själv

– Även sill ser bra ut på många håll, det kan man äta mycket av, säger Wirtén.

Enligt honom märks det att medvetenheten kring hållbart fiske har ökat.

– Det ser allt mer positivt ut. Fler aktörer, exempelvis grossister och restaurang, visar större intresse för detta.

Klicka här för att läsa hela fiskguiden

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro