ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är fonderna som gått bäst efter Trumps valseger

Carl-Fredrik Eriksson · 25 Dec 2016
Uppdaterad 25 Dec 2016
Sverigefonderna är de stora vinnarna efter att Donald Trump valts till USA:s nästa president.

Sverigefonderna är de stora vinnarna efter att Donald Trump valts till USA:s nästa president. Foto: All over press/Alamy


Före och strax efter att Donald Trump utsetts till USA:s nästa president var många oroade över aktie- och fondmarknaden. Men hur har det egentligen gått nu när lugnet har lagt sig? Metro har pratat med Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, för att ta reda på vilka som blev de stora vinnarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 9 november stod det klart att Donald Trump efterträder Barack Obama och blir USA:s 45:e president.Förvirringen och oron blev stor och börsen öppnade på minus 5 procent dagen efter. Men därefter har marknaden gått bättre än förväntat.– Ett ganska bra fondår kan man säga. Generellt sett har det gått bra för aktiemarknaden, medan räntefonder har haft det lite tuffare, säger han.

Det finns enligt Joakim Bornold flera orsaker till varför aktiemarknaden har gått bra efter Donald Trumps seger. Bland annat så ses Trump som väldigt positiv för aktiemarknaden, och hans ageranden och uttalanden har lugnat många skeptiker. Han ses, ur ett börsperspektiv, som mer ”stadsmanna-mässig”.Men kanske har den viktigaste orsaken hamnat lite i skymundan, menar Joakim Bornold.– Det handlade om att även kongressen blev republikansk. Helt plötsligt fick man ett läge i USA där de faktiskt kan genomdriva politik, till skillnad från Obamas ämbete där budgeten oftast stoppades. Detta har gjort att börsen gått väldigt bra, säger han.

Den allra bästa fondmarknaden efter Donald Trumps seger har varit Sverige-fonder, följt av Europa- och Nordamerika-fonder.– Donald Trump har pratat om att han ska satsa på infrastruktur vilket ses som positivt hos de amerikanska aktiebolagen, men också hela världskonjunkturen. Så även storbolagen i Sverige har gått bra.– I ett svenskt perspektiv är en effekt att allt som är placerat i dollar har gått bra, eftersom dollarn har stärkts kraftigt mot den svenska kronan. Det inkluderar alla som placerar i USA-fonder men också i globalfonder för där ligger oftast hälften av innehaven i amerikanska värdepapper.

Joakim Bornold är sparekonom på Nordnet.
Joakim Bornold är sparekonom på Nordnet.Foto: Nordnet

Guld-fonder ses som en av de stora förlorarna, samtidigt som räntorna återigen börjat öka, vilket i sin tur har resulterat i att obligationsportföljerna har tappat i värde. Men generellt sett ses 2016 som ett bra ”ganska bra” år för fonder.– Framför allt så gynnas man av en väldigt svag krona. Fondspararna har mycket fonder placerade utomlands och de gynnas ganska mycket av att kronan är så svag som den är, säger Joakim Bornold.

Såväl bankerna i USA som i Sverige har gått bra efter presidentvalet. De har gynnats av att Donald Trump vill avreglera bankmarknaden, och de svenska bankerna gynnas av tron på att Donald Trump ska få igång inflationen och därmed också räntan.

Även klassiska industribolag, såsom Volvo och Sandvik, har gått starkt efter Donald Trumps seger. Enligt Joakim Bornold beror det på en tro om att Donald Trump kommer att få igång den marknaden igen, och att det sedermera sprider sig till resten av världen.– Det kommer att ta tid innan man se rapporter i bolagen som visar på en uppväxling. Men hoppet att han ska få igång den delen av ekonomin räcker för att få igång de här bolagen på börsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl-Fredrik Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro