ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är företagen som är svartlistade

Linnea Gustafson · 22 Feb 2017
Uppdaterad 6 Mar 2017
Metro listar några av de företag som finns med på Råd & Röns årliga "Svarta listan".

Metro listar några av de företag som finns med på Råd & Röns årliga "Svarta listan". Foto: Bilden är ett montage.


På Råd & Röns årliga "Svarta listan" har företag listats som struntat i att följa beslut från Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Här är företagen inom resor, bostad och el som inte spelat schyst i konsumentfrågor enligt ARN.

klar

Artikellänk är kopierad

ARN fick under första halvåret 2016 in 623 ärenden som gällde reseföretag. I 327 fall fick konsumenten rätt. Många av fallen gäller ersättning av inställda eller försenade flyg och 8 av 14 företag har varit med på Svarta listan tidigare.

Jonas Ryberg är reporter på Råd & Rön och har sammanställt årets Svarta listan.

– Det är väldigt många resebolag, hantverkare och bilförsäljare som hamnat på listan. Det är också de konflikter som kan gälla ganska mycket pengar för den enskilda konsumenten. Just flygbolag som inte ersätter för förseningar ser ut att vara en trend som håller i sig, säger han.

LÄS MER: Drömbilen blev en mardrömsaffär för Pargev

Bostadsavdelningen på ARN hanterade 458 ärenden varav de i 230 fall gav konsumenten rätt. De flesta handlar om renoveringsarbete som inte utförts på rätt sätt eller fakturerats med för högt arvode.

ARN fick in 397 ärenden som gällde el och av dem fick konsumenten rätt i 125 av fallen.

– Vi hör av oss till alla de företag som inte följt ARN:s rekommendationer. En del vill inte kommentera, vissa slänger på luren i örat och andra rättar sig efter att vi har kontaktat dem för att inte hamna på Svarta listan, säger Jonas Ryberg.

pil
Fakta: Svarta listan

• Svarta listan publiceras två gånger om året av Råd & Rön.

• Syftet är att varna för företag som inte följer ARN:s rekommendationer. ARN:s jurister har bedömt att företagen på listan inte följer svenska konsumentlagar och regler.

• Råd & Rön har kontaktat alla företag på listan för att säkerställa att uppgifterna stämmer och ingen hamnar på listan av misstag.

Källa: Källa: Råd & Rön

LÄS MER: Hon var på språkresan från helvetet

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro