ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är försäkringarna du kan skippa – och de du borde ha

David Peterson · 26 Sep 2017
Uppdaterad 26 Sep 2017
Det finns försäkringar mot det mesta – men vissa är viktigare än andra.

Det finns försäkringar mot det mesta – men vissa är viktigare än andra. Foto: TT


Försäkringsdjungeln är svårnavigerad – några försäkringar är närmast livsviktiga medan andra helt kan väljas bort. "Hemförsäkring är superviktigt", säger Anna-Karin Baltzari Danfors på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

klar

Artikellänk är kopierad

Det går att teckna försäkringar mot det mesta som kan gå fel i livet: telefoner med glas som krossas, flygresor som ställs in och katter som skadas. Men vissa försäkringar är viktigare än andra och några kan de allra flesta helt strunta i.

– Hemförsäkringen är som en paketlösning. Många tror att det bara är ens saker som är försäkrade men det är mycket mer, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Bland annat ingår ett ansvarsskydd om du exempelvis skulle bli krävd på skadestånd, ett reseskydd som innebär ett skydd ifall du behöver sjukvård under en utlandsvistelse, dessutom ingår ofta ett rättsskydd och ett överfallsskydd.

Utöver hemförsäkringen bör bostads- och villaägare också teckna ett bostadsrättstillägg eller en villaförsäkring medan den som bor i hyresrätt klarar sig med hemförsäkringen, enligt Baltzari Danfors.

Hon rekommenderar också alla att se över sina försäkringar varje år för att se över vad som förändrats.

– Ibland kanske man har en hemförsäkring via facket, sen blir man sambo med någon som har en individuell hemförsäkring och då går man med två hemförsäkringar i flera år helt i onödan, säger Baltzari Danfors.

Men andra försäkringar är i princip onödiga för de allra flesta. Exempelvis är elektronikkedjornas tilläggsförsäkringar inte särskilt lönsamma utom för butikerna.

– Visst det kan vara bra, men se hellre till att du har ett allrisktillägg på din hemförsäkring. Då täcks plötsliga och oförutsedda händelser för all din egendom, säger Baltzari Danfors.

Hon vill också slå ett slag för konsumentköplagen som innebär att det går att reklamera alla ursprungliga fel i produkten i tre års tid. Under de första sex månaderna är det butiken som behöver bevisa att felen inte fanns där från början.

– Det är ytterligare ett argument till att man inte behöver de här produktförsäkringarna, säger Baltzari Danfors.

Även flygbolagens reseförsäkringar går att strunta i.

– Betalar du med kreditkort får du ett visst reseskydd och via hemförsäkringen finns ett starkt skydd under de första 45 dagarna utomlands, säger Baltzari Danfors.

pil
Så väljer du rätt i försäkringsdjungeln

Konsumenternas försäkringsbyrå håller koll på ett stort antal olika försäkringar inom de flesta kategorier. De betygsätter försäkringarna utifrån hur stort skydd försäkringen ger och väger in vilken självrisk som ges. Försäkringarna betygsätts från noll till fem. Nedan är en redogörelse av de vanligaste försäkringstyperna samt deras betyg från Konsumenternas Försäkringsbyrå.

• Hemförsäkring: Folksam Stor (4,5), Ica Försäkring Plus (4,2), Moderna Large (4,2), Tre Kronor Plus (4,2)

• Bilförsäkring: If Stor (4,5), Folksam Stor (4,4), Swedbank via Tre Kronor (4,4), Vardia Stor (4,4)

• Villaförsäkring: Folksam Stor (4,6), Moderna Large (4,4), If Stor (4,3), Tre Kronor Plus (4,3)

• Djurförsäkring (hund): Sveland Maximal (4,4), Agria Hundras (4,3), Moderna Trippel (4,3), Agria (4,2)

Källa: Konsumenternas Försäkringsbyrå

pil
Försäkringarna du kan skippa

•  Flygbolagens reseförsäkringar är oftast onödiga. Betalar du med kreditkort får du till exempel tillbaka delar av biljettpriset om du blir sjuk innan resan. Har du en hemförsäkran har du också ett reseskydd dina första 45 dagar utomlands.

• Elektronikkedjornas tilläggsförsäkringar är oftast bara en vinstaffär för butikerna. Via konsumentköplagen finns ett starkt skydd för produktfel och med ett allrisktillägg täcks skador på all din egendom.

Källa: Källa: Konsumenternas.se

pil
Försäkringarna du bör ha

• Det är obligatoriskt att ha en trafikförsäkring om man äger en bil.

• En hemförsäkring eftersom att det ger ett paket av olika försäkringar. 95 procent av Sveriges befolkning har en hemförsäkring.

• Den som bor i villa eller bostadsrätt bör teckna en villaförsäkring alternativt ett bostadsrättstillägg.

• En barnförsäkring för barnen, samhällets skydd räcker inte om de skulle bli så pass skadade att de inte kan arbeta senare i livet.

• En olycksfallsförsäkring om du skulle drabbas av en allvarlig olycka som ger bestående men.

• En djurförsäkring som täcker kostnaderna om ditt djur skulle skadas eller bli sjukt.

Källa: Källa: Konsumenternas.se

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro