ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är fotbollens nya regelverk – ska bli svårare för kriminella agenter

Filip Häggberg · 30 Jan 2018
Uppdaterad 30 Jan 2018
Svenska fotbollsförbundet vill göra det svårare för kriminella att komma in i branschen.

Svenska fotbollsförbundet vill göra det svårare för kriminella att komma in i branschen. Foto: Shutterstock/IBL/Terje Pedersen/Scanpix/TT


Svenska fotbollförbundet har beslutat om ett nytt regelverk för agenter i Sverige. Nu hoppas man på mer ordning och kontroll över marknaden. Det ska bli som en kvalitetsstämpel”, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

klar

Artikellänk är kopierad

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljö, har tidigare beskrivit fotbollen som ett smörgåsbord för kriminella.

Metro rapporteradei november om stjärnagenten som stoppades av polisen i en lyxbil och med 350 000 kronor i kontanter.

Stora summor pengar i omlopp och ett dåligt kontrollsystem har gjort fotbollen attraktiv, menar Fredrik Gårdare.

– Aktörer inom den organiserade brottsligheten gör analyser – var finns det vinster och låga risker? Inom fotbollen hanteras det mycket pengar som rör sig över landsgränser och det är en dålig insyn från myndigheter och fotbollens kontrollsystem, säger han.

Fotbollsagenter, eller förmedlare som de benämns i dag, som kommer från den kriminella världen använder sig av hot och mutor för att binda upp spelare och föreningar.

Den 14 december förra året beslutade Svenska fotbollförbundet om ett nytt regelverk som träder i kraft den 15 juni i år.

Regelverket innebär att alla personer som vill jobba som förmedlare måste ha ansökt och beviljats behörighet hos förbundet.

– Där finns det ett krav om att sökanden har ett ”oklanderligt rykte”, personen får inte vara dömd för ekonomisk, sexual eller våldsbrottslighet, säger Tobias Tibell, förbundsjurist på Svenska fotbollförbundet, som arbetat med att ta fram det nya regelverket.

Det kravet finns även i det nuvarande regelverket, men enligt det nya måste sökanden kunna styrka det genom att ge ett utdrag ur belastningsregistret eller motsvarande intyg.

För att bli beviljad som förmedlare måste personen också i framtiden teckna en ansvarsförsäkring som ska täcka eventuella skador som kan uppkomma i verksamheten.

Tidigare har förmedlaren bara behövt redovisa sina uppdrag i efterhand, när affären redan är genomförd.

– Nu försöker vi skapa en kvalitetsstämpel genom att de som är ute och utför uppdrag redan är kontrollerade innan de gör det. På vår webbplats kommer det finnas en förteckning för alla som ansökt och beviljats som förmedlare. Då kan spelare och föreningar kontrollera att personen de blir kontaktade av är behörig, säger Tobias Tibell.

För att få företräda spelare under 18 år måste förmedlaren dessutom genomgå en utbildning för att få ett särskilt certifikat.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro