ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är frågorna som partiledarna inte vill svara på

Annica Ögren · 8 Sep 2018
Uppdaterad 8 Sep 2018

Sveriges åtta partiledare är pigga på att diskutera många olika ämnen. Men vilka frågor är känsliga att debattera, och vilka frågor undviker partiledarna? Metro har pratat med Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet och Marja Lemne, S-märkt statsvetare, fil. doktor och universitetslektor på Södertörns högskola.

klar

Artikellänk är kopierad

Annie Lööf, C

Regeringsfrågan vill hon inte tala om. Tommy Möller: Det blir svårt för C efter valet att ingå i en regering efter de kategoriska utfästelser som gjorts. Hon vill ha en alliansregering, men vill inte ha stöd av SD, men så lär det inte bli eftersom SD knappast kommer att acceptera rollen som dörrmatta åt en alliansregering. En känslig frågan för centern är gymnasielagen. C har väldigt svårt att svara på varför de röstade fram en lag som de själva uppger är dålig.

Marja Lemne: Hon pratar väldigt lite om Alliansen. Hon säger då och då att det är en alliansregering som centern ska stödja och att de inte ska ha samröre med SD, men hon utvecklar det inte närmare. Samtidigt röstade hon ju för lagen om de ensamkommande. Kommer hon gå till historien som den som krossade Alliansen?

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Ebba Bush Thor, KD

 Hon är tydlig i regeringsfrågan och säger precis som M, att KD kan tänka sig att regera även om de rödgröna blir större än alliansen, vilket förutsätter stöd från SD. Däremot vill de inte heller prata om sådant som många förknippar KD med, abort och HBTQ-frågor.Tommy Möller:

Hon har inte lämnat besked om regeringsbildningen. Alternativen blir oklara för väljaren. Hon vill ha en alliansregering med Ulf Kristersson, men i övrigt så duckar hon frågor om detta.Marja Lemne: 

Foto: Per Pettersson / Flickr
Foto: Per Pettersson / Flickr

Gustav Fridolin och Isabella Lövin, MP

De vill inte prata om migrationspolitiken. Hösten 2015 medverkade partiet till en kraftig uppstramning av migrationspolitiken som går stick i stäv med vad partiet står för. Jämte miljö- och klimatfrågorna är nog migrationsfrågan ideologiskt sett MP:s viktigaste område. Det är en fråga man gärna talar tyst om.Tommy Möller: 

Marja Lemne: Man får ett grepp om att MP vill göra saker åt miljön, men vad som ska göras internationellt och nationellt och vad som är effektivt, det talar man inte om. Till exempel kan de inte bestämma sig om avgifterna på flyg inrikes och utrikes, vilket dessutom är en fråga för Europa. Det är splittrat och ospecifikt hur det ska gå till.

Foto: LARSSON LINA / IBL Bildbyrå
Foto: LARSSON LINA / IBL Bildbyrå

Jan Björklund, L

Regeringsfrågan är nästan lika svår för L som för C. Man har bundit sig hårt att inte förhandla med SD. Att partiet valt att göra EU till en huvudfråga i valet förvånade eftersom få tycker det är en viktig fråga och EU dessutom brottas med stora problem. Men L behöver en konflikt gentemot SD och en egen fråga.Tommy Möller: 

Marja Lemne: Överlag är Björklund väldigt tydlig men han har varit väldigt otydlig i frågan om att skaka hand med personer oavsett kön. Regeringsbildningen är också väldigt oklar med Björklund. Han har inte lämnat något besked.

Foto: Johan Wessman/Flickr
Foto: Johan Wessman/Flickr

Jimmie Åkesson, SD

Tommy Möller: Han duckar i abortfrågan. Han står för partiets uppfattning men när han får frågor om den säger han att han inte tycker att den är viktig, och att det inte är något de kommer driva. SD pratar gärna om de flesta frågor för att visa att de inte bara är ett enfrågeparti. 

Marja Lemne: Han är ganska tydlig i många frågor, bortsett från att han säger att han kommer ställa krav, men han ger inga specifika krav. Han är indunklad i vad han egentligen vill ha ut, om han hamnar i en sådan position och där är han ospecifik.

Foto: IBL
Foto: IBL

Jonas Sjöstedt, V

Frågan om ett utträde ut EU. Det är vad partiet tycker och haft länge i sitt program. Men där har de hamnat i dåligt sällskap med SD. Frågan är inte alls död eftersom det enligt opinionsmätningar pekar mot att att dessa två partier tillsammans skulle kunna få omkring 35 procent av väljarstödet. En tredjedel av riksdagen skulle alltså då förespråka ett EU-utträde. Tommy Möller: 

Marja Lemne: Han pratar inte om ekonomin. Sjöstedt säger att saker ska finansieras men han säger sällan att det ska vara ordning och reda i statsfinanserna. Han talar inte heller om vad han har för krav för att stödja regeringen om det blir en bredare regeringskoalition.

Foto: Jessica Segerberg/Flickr
Foto: Jessica Segerberg/Flickr

Stefan Löfven, S

Regeringsfrågan är svår även för S. De är ju vana vid att vara det helt dominerande partiet, som kunnat regera på egen hand. Men nu är spelplanen en annan. Gymnasielagen är svår för S att försvara eftersom partiets linje är ordning och reda i migrationspolitiken, och beslutet var kanske inte helt logiskt eftersom partiet stramat upp sin migrationspolitik rejält.Tommy Möller: 

Marja Lemne: Löfven pratar inte om det som förväntar sig, nämligen reformagendan. Han pratar hela tiden om små justeringar men nämner bara att saker ske ske, inte när de ska ske. Det är väldigt lite snack om budgeten. 

Foto: Victor Svedberg/Flickr
Foto: Victor Svedberg/Flickr

Ulf Kristersson, M

 Regeringsfrågan tycker han inte om. Det är inget parti som gör det förutom SD. M har hamnat i en kommunikativ återvändsgränd här. Man ska inte förhandla med SD men är beredd att regera med SD:s stöd. En svår pedagogik att torgföra. Tommy Möller:

Marja Lemne: Han pratar tydlig men är otydlig vad han vill i regeringsfrågan. Uppenbarligen duckar han för det internationella området, annars hade han inte satt in Carl Bildt för att debattera mot Jimmie Åkesson i veckans Agenda.

Foto: IBL
Foto: IBL

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro