ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är frågorna som skakar Alliansen

Anders Göransson · 13 Mar 2012
Uppdaterad 13 Mar 2012
När Moderaterna backar väljer de mindre regeringspartierna att gå på offensiven och driva egna mindre frågor. 

När Moderaterna backar väljer de mindre regeringspartierna att gå på offensiven och driva egna mindre frågor.  Foto: Scanpix


Småpartierna i regeringen har tröttnat på att vara lojala stödtrupper åt Moderaterna. Nu kör de solo och stärker sin egen profil – med risk att Alliansen knakar i fogarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen tappar mark – och den rödgröna oppositionen går framåt.

I går avslöjade Yougovs undersökning i samarbetade med Metro alarmerade siffror för regeringen. För första gången på länge är S, V och MP starkare än rege-ringsalliansen.  Ett val i dag hade betytt maktskifte.

Nu går de mindre rege-ringspartierna på offensiven för att locka tillbaka väljare. Mest uppnosig har FP-ledaren Jan Björklund varit på sistone. Först plockade han poäng genom att kritisera samarbetsavtalet med Saudiarabien – något som skedde bara ett par timmar efter att regeringschef Fredrik Reinfeldt (M) gjort sitt bästa för att försvara detsamma. 

I helgen fortsatte Björklund genom att driva sitt förslag om ungdomslöner, en fråga som han vet att   Moderaterna inte vill ta i. 

– Inget parti kommer att låta sig offras till förmån för Alliansen. Däremot vill ju alla behålla makten. Det är ett svårt vågspel, säger Stina Morian, analyschef på Yougov Opinion.

Kristdemokraterna har protesterat högljutt när de blivit överkörda, exempelvis i frågan om singlars rätt till assisterad befruktning.

– KD skulle antagligen tjäna mer på att vara ännu bråkigare, stå upp för sina lite mer konservativa värderingar, säger Stina Morian.

Metros politiske expert Janne Sundling tror att det är de egna vikande opinionssiffrorna som får småpartierna att agera.

– De har lidit av att Moderaterna har växt till sig och i längden skapar det en stor irritation.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro