ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är framtidens mat: Maskar, maneter och tång

Alva Forsberg Fierro · 6 Apr 2016
Uppdaterad 6 Apr 2016
Odlat kött, alger samt insekter och maskar kanske blir framtidens mat.

Odlat kött, alger samt insekter och maskar kanske blir framtidens mat. Foto: TT/ Alarmy


Maskar, maneter och tång på middagstallriken? För att hantera en framtida matbrist har flera forskningsprojekt utrett möjligheterna att ersätta dagens mat med andra substitut. Testfakta har listat några livsmedel som redan finns på marknaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Odlat kött

De flesta experter är överens om att vi måste minska vår köttkonsumtion för att klara framtidens livsmedelsförsörjning och i augusti 2013 togs det första bettet av världens första odlade hamburgare. Nederländska forskare hade då odlat fram färsen av 20 000 muskelfibrer från en levande ko i ett laboratorium. På Chalmers tekniska högskola i Göteborg har professor Julie Gold även gjort försök med att framställa både odlad biff och köttfärs i ett laboratorium, skriver Testfakta.

Insekter och maskar

Insekter har seglat upp som ett trendigt, men fortfarande sällsynt, inslag i svenska kök. FN har pekat ut livsmedlet som en del av lösningen på klimatkrisen och världssvälten och Sverige Lantbruksuniversitet har fört fram det som framtidens mat.

– Vi tror inte på att hela insekter kommer bli vardagsmat i Sverige. Det vi sysslar med är att extrahera ut proteiner ur mjölmask för att kunna blanda in det i allt från spannmål till köttbullar och korv, säger Rikard Landberg vid SLU till Testfakta.

► LÄS MER: EU vill att du ska äta insekter

Maneter

Maneter innehåller protein och enligt norska forskare vid universitetet i Tromsö, borde manetens konsistens göra den extra lämplig som grytbitar eller strimlad i sallad.

– Manetsallad är redan i dag en vanlig rätt i stora delar av Asien så det är egentligen inte så långsökt, säger Ulf Båmstedt, professor i marinbiologi på Umeå Universitet till Testfakta.

Tång och alger

I dag finns både kaviar och knäckebröd som framställts på tång och i flera svenska matbutiker kan man köpa torkade alger. När vi äter sushi får vi oss alger via noriblad, de tunna, mörkgröna arken som omsluter fyllningen i sushirullarna. I Sverige pågår forskningsprojektet Seafarm med storskalig odling till havs av makroalger, som kan användas till biobränslen, nya material och till mat.

3D-mat

Pensionärer på tyska äldreboenden har redan fått smaka på tuggvänlig 3D-mat och amerikanska rymdflygstyrelsen NASA har investerat i en 3D-skrivare som kan leverera pizza i rymden. Svenska SP Food and Bioscience har också en 3D-skrivare för mat.

– Den stora fördelen är att man kan skapa mer individanpassade rätter. Vi hoppas kunna starta ett liknande projekt som det i Tyskland där svenska åldringar kan få rätter som är helt anpassade utifrån näring, konsistens och portionsstorlek, säger Evelina Tiback, projektledare på SP Food and Bioscience till Testfakta.

►LÄS MER: Livsmedelsverket varnar för trendiga insektsmaten

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro