ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här är framtidens yrkesroller inom IT – där du inte behöver jobba i IT-branschen

Anna Åslund · 22 Feb 2018
Uppdaterad 22 Feb 2018
Många jobb inom IT är väldigt sociala och kräver att man kan jobba i team, enligt Martina Lindgren på Nackademin.

Många jobb inom IT är väldigt sociala och kräver att man kan jobba i team, enligt Martina Lindgren på Nackademin. Foto: Shutterstock


Sverige behöver fler UX-designers, sökmotormarknadsförare och utvecklare inom Java och Internet of things. En ny rapport från Nackademin visar att den digitala utvecklingen gör att klassiska yrkesroller inom IT nu behövs inom många olika branscher, vilket gör det möjligt att välja yrkesområde efter vad som intresserar dig.

klar

Artikellänk är kopierad

I och med att samhällets digitala utveckling går framåt i rasande fart växer hela tiden nya jobb inom IT fram. Samtidigt utvecklas hela tiden nuvarande yrkesroller och branschen är i stort behov av ny arbetskraft. I dag släpps Nackademins arbetsmarknadsrapport för 2018 och den visar på en ny utveckling när det kommer till IT-jobb.– Behovet av IT-kompetens har börjat gå in i fler branscher. Det har börjat växa fram massor av yrkesroller som inte är renodlade IT-roller. Då behövs kompetens inom tekniska områden tillsammans med mer branschspecifik kunskap, säger Martina Lindgren, marknadschef och ansvarig för produktutveckling på Nackademin.

Enligt Arbetsförmedlingen finns det ett överskott av personer med utbildning inom journalistik och media- och kommunikationsvetenskap. Men digitaliseringen har gjort att det uppstått ett behov av helt nya kompetenser inom kommunikationsområdet. I dag har det börjat växa fram utbildningar där du kan plugga både IT och kommunikation.

– Yrkesroller som UX-designer och sökmotormarknadsförare är lite mjukare kommunikationsinriktade roller inom IT som gör att gränsen mellan IT och kommunikation suddas ut. Det här är något vi ser inom en mängd olika branscher.

I framtiden väntas IT-jobb leta sig in i exempelvis fastighets- och vårdbranschen. Enligt Martina Lindgren innebär det här spännande möjligheter för dig som vill jobba med IT – men inte vill jobba i den renodlade IT-branschen.– Vi ser tydligt att det tyvärr fortfarande finns förutfattade meningar om jobb inom IT. Det är en vanlig missuppfattning att IT-branschen bara är till för dem som redan har teknisk kompetens och ett stort intresse, men det stämmer inte. Idag har gemene man en ganska hög teknisk kompetens och vi är vana vid att vara vår egen tekniska support om till exempel datorn eller telefonen strular, säger Martina Lindgren.

pil
Här är några av de mest efterfrågade yrkesrollerna inom IT

Internet of things-utvecklare (IoT-utvecklare)

IoT handlar exempelvis om att göra det möjligt för en tvättmaskin att dosera sitt eget tvättmedel och beställa hem nytt när det är slut. Yrkesrollen behövs inom olika branscher och det största hindret för att IoT-lösningar genomförs i Sverige idag är kompetensbristen.

UX-designer

UX står för ”user experience” och här arbetar man med användbarhet och att utforma upplevelsen av en digital produkt eller tjänst. Kundens användarupplevelse är ett viktigt konkurrensmedel för företag som vill nå ut. Kommunikationsbranschen är i stort behov av den här typen av kompetens.

Sökmotormarknadsförare

En yrkesroll som växt fram i och med att allt större resurser läggs på digital marknadsföring och försäljning online. Här arbetar man med att höja webbplatsers placering i sökmotorer genom sökmotoroptimering- och annonsering.

Java-utvecklare

Java är ett av de mest använda programspråken i världen och används i mobiltelefoner, bärbara datorer och spelkonsoler. Rollen kan skilja sig mellan olika typer av projekt men det finns mycket jobb inom exempelvis programmering och webbutveckling.Frontend-utvecklare

Utseendet och utformningen av en webbplats är avgörande för om kunden vill köpa en vara eller tjänst och det är frontend-utvecklaren som bygger, underhåller och utvecklar webbplatsen. En webbplats blir aldrig klar och därför är kompetensbehovet alltid högt.

Källa: Martina Lindgren, Nackademin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro