ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är frisörstolen för dig som avskyr att småprata

Åsa Larsson · 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016
Metros reporter Åsa Larsson besökte Bangerhead studio för att testa den tysta stolen. 

Metros reporter Åsa Larsson besökte Bangerhead studio för att testa den tysta stolen.  Foto: Gustav Gräll


Ibland vill man bara inte prata – Metro har testat en helt tyst stol hos frisören.

klar

Artikellänk är kopierad

För 100 kronor extra kan man boka sig en stol där man slipper prata hos en frisör på Östermalm i centrala Stockholm.
För 100 kronor extra kan man boka sig en stol där man slipper prata hos en frisör på Östermalm i centrala Stockholm.Foto: Gustav Gräll
Stylisten Gabriella Bäck jobbar under tystnad under hela klippningen.
Stylisten Gabriella Bäck jobbar under tystnad under hela klippningen.Foto: Gustav Gräll

För en del så kryper det i kroppen vid tanken på att behöva småprata med frisören när de ska gå och klippa sig – det har Bangerhead studio på Östermalm i Stockholm löst genom att införa möjligheten att boka en tyst stol. Det kostar en hundralapp extra men en del tycker att det är värt det.

– Vissa personer tycker att det är ganska jobbigt att prata och har lite frisörskräck. De tycker att det är skönt att bara sitta och vara tyst en stund. Vissa somnar till och med i stolen för att de slappnar av helt och hållet, berättar stylisten Gabriella Bäck.

Hur ofta är det någon som väljer det här? – Någon i veckan i alla fall. Ibland är det fler, ibland är det färre.► LÄS MER: Här är frisörsalongen för dig som hatar att småprata  Besöket inleds med några ord om själva klippningen – du får berätta hur du vill bli klippt. Sen sätter man sig i stolen och får sätta i hörlurar med lugn musik eller bara sitta och inte göra något särskilt. Runt omkring pratar andra frisörer med sina kunder. Gabriella Bäck börjar klippa.

Är det några som inte gillar det när de väl sätter sig i stolen? – Ja, en del kan plocka ur hörlurarna och sitter och pratar i alla fall.

Så man får prata? – Ja. Vi tänker att det är upp till kunden.

Salongen införde "tysta stolen" 2011.

– Det var för att möta kundernas önskemål, säger Gabriella Bäck.► LÄS MER: Därför jobbade frisörerna gratis

Det är betydligt vanligare att killar inte vill prata i frisörstolen. 

– Det är nog 70 procent män och 30 procent kvinnor. Killar har en tendens till att ha lite mer frisörskräck och tycker att det är lite jobbigt att vara så här nära. Vi respekterar kundens privata sfär.

Ett par andra frisörsalonger har också infört tysta klippningar sedan Bangerhead studio började 2011, men det finns inte en överväldigande mängd erbjudanden när man söker på nätet.

Det går alltid att ringa och be att få en klippning under tystnad från vilken frisör som helst, men även det kan vara jobbigt för den som drar sig för social kontakt.

– Vissa tycker att det är jobbigt att bara få fram att de inte vill prata med frisören, säger Gabriella Bäck.

Är det någon som får panik för att det är tyst? – Nej, det är ingen som kommer och inte vet vad detta är. Det funkar som en trygg punkt i början. ► LÄS MER: Frisör tvingades klippa i åtta timmar Det känns lite ovant att inte åtminstone småprata under klippningen, men efter ett tag börjar man förlora sig i sina egna tankar. När det är färdigt är det som att vakna upp.

Gabriella Bäck presenterar resultatet med ett leende. Hon har jobbat helt utan att ta kontakt under hela klippningen.

Det här måste ju vara skönt för er också? – Ja, både och. Oftast är man ju ganska social som frisör, så har man haft för många sådana här klippningar på raken så blir det nästan lite jobbigt.

Enkät: Att prata eller inte prata

ANETTE ALP, 36.

Vad tycker du om att prata med frisören? – Jag tycker att det är ganska självklart, det blir liksom en sysselsättning medan man klipper håret. Sedan brukar jag klippa mig hos min bästa vän, så det blir ju väldigt enkelt och pratigt.

Vad skulle du tycka om en tyst frisörsstol? – Det är säkert jättebra för det finns säkert både ock, men jag skulle inte sätta mig i den tysta stolen.

RIKARD IREBO, 33.

Vad tycker du om att prata med frisören? – Jag tycker inte om att prata i frisörsstolen, utan jag vill bara bli klippt, gärna så fort som möjligt och inte prata så mycket med den som klipper mig.

Skulle du välja en tyst stol hos frisören? – Det skulle jag nog göra, ja. Lättnad.

KERSTIN ERIKSSON, 60.

Vad tycker du om att prata när du sitter i frisörsstolen? – Gärna prata, men sparsamt.

Vad skulle du tycka om en tyst frisörsstol? – Ett bra alternativ.

ELIN GAUFFIN, 43.

Vad tycker du om att prata med frisören? – Det beror helt på vad jag är på för humör.

Vad skulle du tycka om en tyst frisörsstol? – Det går jättebra. Ibland märker man ju att frisören själv inte vill prata, men oftast är det nästan frisören som sätter igång samtal för att hen vill prata.

Elin Gauffin
Elin GauffinFoto: Gustav Gräll
Kerstin Eriksson
Kerstin ErikssonFoto: Gustav Gräll
Rikard Irebo
Rikard IreboFoto: Gustav Gräll
Anette Alp
Anette AlpFoto: Gustav Gräll
klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro