ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är genen som kan ge dig rynkor i förtid

Alva Forsberg Fierro · 29 Apr 2016
Uppdaterad 29 Apr 2016
Orsaken till tidigt åldrande kan finnas i vårt dna, enligt nederländska forskare.

Orsaken till tidigt åldrande kan finnas i vårt dna, enligt nederländska forskare. Foto: Alarmy


Nederländska forskare har upptäckt den gen som gör att vissa ser äldre ut än vad de egentligen är, skriver SVT Vetenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att vissa är lika gamla på pappret är några rynkiga och gråhåriga redan när de fyllt 30, medan andra inte har åldrats en dag. Generna spelar som bekant stor roll i hur snabbt vi åldras. Men vad är det egentligen som påskyndar åldrandeprocessen?

Forskare i Nederländerna verkar nu ha hittat en möjlig förklaring. De har undersökt en grupp människor som ser äldre ut än sin biologiska ålder och upptäckt att de alla har något gemensamt – en särskild genvariant, enligt SVT Vetenskap.

►LÄS MER: Så kan du bromsa dina ålderstecken

Den så kallade MC1R-genen har visat sig spela en viktig roll i kroppens inflammationer och dna-reparation. Personer som bar på denna gen ser i genomsnitt två år äldre ut, enligt studien.

– Eftersom den här genen är inblandad i dessa processer, verkar det vara logiskt att den även kan påverka vårt utseende, säger Nancy Pedersen, professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet till SVT Vetenskap och fortsätter:

– Men det vi ska komma ihåg är att det bara är ett samband de har hittat. Det är inte hela förklaringen till förtidigt åldrande, inte hela mekanismen, säger Nancy Pedersen.

►LÄS MER: Anti-åldringsmetoder ska göra oss friskare

Tidigare studier har visat att åldrande påverkas av en kombination av ungefär hälften arv och hälften miljö. En dansk studie har även visat att den yttre åldern, det vill säga hur gamla vi ser ut – även kan hänga ihop med vår inre hälsa.

– Det visade sig då att den tvilling som såg äldre, också ofta hade sämre hälsa, och också dog lite tidigare. Så det finns ett visst samband mellan vår utsida och insida, säger Nancy Pedersen.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro