ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Göteborgs nyaste bibliotek – i en tvättstuga

Peter Löwendahl · 26 Jan 2014
Uppdaterad 26 Jan 2014
Här är Göteborgs nyaste bibliotek – i en tvättstuga Karin Eggert och Susanne Granström i Blomstra bibliotek, som de har döpt det till. Själv läser Susanne Granström gärna klassikerna, och böcker som kopplar an till dem. Medan Karin Eggert är lokalpatriot. – Jag läser mycket av de lokala förlagen, säger hon.

Här är Göteborgs nyaste bibliotek – i en tvättstuga Karin Eggert och Susanne Granström i Blomstra bibliotek, som de har döpt det till. Själv läser Susanne Granström gärna klassikerna, och böcker som kopplar an till dem. Medan Karin Eggert är lokalpatriot. – Jag läser mycket av de lokala förlagen, säger hon. Foto: Christina Blom


De har startat ett bibliotek – i husets tvättstuga. Varje söndag är det öppet i en timme och husets hyresgäster är välkomna ner i källaren för att låna och prata böcker.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Christina Blom

Det är en gammal städskrubb precis utanför tvättstugan som har gjorts om, och inretts med bokhyllor. På hyllorna trängs deckare med ungdomsböcker och fantasy med reportage. Trots att det bara har varit öppet i drygt en vecka, är 17 böcker redan utlånade till några av Linnéstaden-husets runt 100 lägenheter.

– Det började med bloggen, säger Karin Eggert, och berättar att hon och Susanne Granström båda är litteraturintresserade, pratar mycket böcker och alltså funderade på att starta en blogg om just böcker tillsammans.

Efter att den tanken utvecklats och förädlats ett tag är det här det har landat. Hyresvärden Stena Fastigheter bidrar med 8 000 kronor i startsumma och sedan 4 000 kronor om året för att böckerna ska kunna bytas ut. Och bloggen finns med i bilden.

– Vi har ambitionen att skriva om så många av böckerna som möjligt, säger Karin Eggert.

Förutom själva bokutlåningen som sådan är tanken att skapa en gemenskap bland hyresgästerna, därav öppettiderna en timme varje söndag även om det går bra att låna en nyckel för att komma åt att låna en bok också.

Men placeringen då? Tvättstugor förknippas ofta med bråk – är ni inte oroliga att eventuell oenighet kring tvättstugan ska sprida sig till biblioteket?

– Tvärtom, detta gör nog att det är lugnare där inne också. Och här finns det plats, och man ser biblioteket, säger Susanne Granström.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro