ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är gratiskurserna som lär dig språken

Kristoffer Rengfors · 8 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Då var dags att åka på semester till ett främmande land igen – och inte kunna göra sig förstådd igen. Här är gratiskurserna som lär dig de främmande språken.En snabbkurs i Mandarin inför resan till OS senare i sommar behöver inte kosta skjortan. Inte heller de nödvändiga Thai-fraserna som kan vara välbehövliga när du tar ut den där sköna semesterveckan och drar till Thailand i vinter. Internet är fullt av gratiskurser i diverse språk. Här har vi valt ut några av de större språken och kurser som fått bra betyg antingen på Itunes, eller via kommentarer från deltagare. Givetvis finns mängder av andra kurser tillgängliga, men kvalitén varierar. Till höger om den här texten finns en länk till Openculture som har har samlat massor av kurser. Tänk på att eftersom svenska är ett litet språk i världen är de allra flesta kurser på engelska.

"Vanliga språk"

För den som är intresserad av att putsa upp eller lära sig något av språken Spanska, Franska, Italienska, Portugisiska, Grekiska eller Mandarin har engelska BBC utmärkta kurser baserade på Flash. Studenten får peka och klicka sig fram i videosekvenser. För att använda BBCs material krävs dock att studenten behärskar engelska. Uppfylls bara det kravet är kurserna mycket välgjorda och lärorika.  För den som är bevandrad i engelska och vill fördjupa sig på högskolenivå är ett bra tips att besöka Massachusetts Institute of Technologys hemsida. Universitetet lägger nämligen ut all kurslitteratur gratis, med självstudieguider. Här finns även kurser i olika länders litteratur och kultur för den som vill fördjupa sig. 

Kinesiska (Mandarin)

Mandarin är Kinas huvudsakliga språk och talas i stora delar av Kina och Taiwan, och dessutom i delar av Singapore. "Mandarin Chinese Lessons with Serge Melnyk" är en gratiskurs som i skrivande stund består av 118 lektioner som täcker princip allt man kan tänkas behöva inför en resa eller flytt till Kina. Lär dig hur man hälsar, beställer taxi, ursäktar sig, går till doktorn, sjunger med i låtar, gör affärer i Kina och frågar om vägen. Det finns till och med lektioner för de som är i Kina för att investera eller handla med aktier. Finns tillgänglig antingen på Itunes eller via hemsidan. Mycket välgjord språkkurs. 

Ryska

Den här kursen är videobaserad och mycket pedagogiskt upplagd. Tillskillnad från flera andra kurser är den inte lika inriktad på dialog och att snabbt lära sig enklare fraser. Istället känns upplägget på den här kursen mer igen från skolan. Lektioner i verb, alfabetet och hur man firar jul finns på schemat. Välgjord kurs som tyvärr blir lite rörig eftersom hemsidan presenteras i bloggform. Men värt att gå igenom eftersom varje lektion är pedagogisk och lärorik. 

Japanska

Dags att flyga till Japan och shoppa. Här är en videokurs där en språkskola i Kyoto lägger ut snabblektioner i japanska. Börja med att lära dig säga hej och hej då, lär dig räkna och lär dig shoppa. Perfekt för den som vill få en snabb grund i det japanska språket. Kursen är mycket praktiskt orienterad och tempot är högt. Stort fokus ligger på hur man lyckas med konststycket att vara artig i Japan. Själva videofilerna är dessutom hur roliga som helst bara att titta på, att man sedan lär sig lite japanska i farten är toppen. Och vem kunde tro att det skulle vara så svårt att räkna i yen? 

Thai

Thailand är många svenskars andra hem. I den här videobaserade kursen börjar studenten från starten och får sedan lära sig allt från "Dating and Sweet Things", via drinkar i Thailand till hur man gör affärer. Kursen görs i videoform vilket gör det lätt att följa med i texten samtidigt som läraren pratar. Vissa användare har rapporterat in tekniska problem med sajten, men när Metro testar fungerar allt utmärkt. Efter den här kursen löper man betydligt mindre risk att bli lurad av försäljarna på turistorterna.  

Latin

Okej ingen kommer att åka på semester till antikens Rom, men kunskaper i latin gör det enklare att prata en mängd språk som Spanska, Franska, Katalanska, Rumänska, Italienska och Portugisiska. Dessutom verkar man väldigt smart om man har ett par latinska uttryck i bakfickan. Här får studenten lära sig språket genom att lyssna och prata med till ljudfiler. 

Hindi

41 procent av den indiska befolkningen kan inte ha fel. Det är bra att kunna hindi. Här är kursen "I speak Hindi" som i över 270 lektioner bestående av både text och ljud lär studenterna både prata och skriva språket. Att gå igenom kursen kommer att ta ett tag, men när man fått upp sina kunskaper i hindi har man å andra sidan över en halv miljard nya potentiella samtalspartners. Dessutom öppnas en helt ny underhållningsflora när Bollywoods magiska filmvärld helt plötsligt blir förståelig.

Business English

Överlag anses svenskar vara bra på engelska. Men att förhandla om lönen på engelska eller att skriva juridiska dokument ligger utanför de flestas kompetens. Tur då att det finns gratiskurser även i Business English. Kursen är baserad på scenarion som "Att ordna ett möte över telefon", "Vokabulär för personalchefer", "Genomför jobbintervjuer" och "Att socialisera: Prata politik". Oumbärlig kurs för den som tänker satsa på att jobba i ett engelsktalande land. Till varje scenario följer ett ljudklipp och en förklarande text. Många potentiella social fällor kan säkerligen undvikas med den här kursen. 

Jiddisch

Även om Jiddisch inte talas av mer än ungefär tre miljoner människor i dag är det en ovärderlig gruva för den som vill förstå humorn i många amerikanska serier och filmer. Seinfeld och Weeds är två serier där Jiddisch används flitigt. Nyckeln till många interna judiska skämt är givetvis språket, och här finns en mycket underhållande kurs i ämnet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro