ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är gymnasierna där du kan plugga esport

Erik Glanell · 3 Feb 2017
Uppdaterad 3 Jun 2019

Foto: IBL


Är du intresserad av esport och är osäker inför det stundande gymnasievalet? Metro har pratat med några skolor som har e-sport på schemat och rett ut vad det egentligen är man lär sig.

klar

Artikellänk är kopierad

NTI-gymnasiet, Sundsvall

Vad får man lära sig på esportlektionerna?”Vi har ett träningsprogram där man får öva på sina roller i laget och hur man samarbetar. Sedan utvärderar vi hur det har gått. Däremellan tar vi bland annat upp e-sportens historia, genuskunskap och hälsoaspekten med kosthållning. Fokus ligger på att koppla den aktuella e-sporten som eleven utövar med de kunskapskrav som ställs i kurserna Idrott och specialisering 1 och 2.”

Hur mycket tid ägnas åt esport i veckan?”Fem timmar i veckan på skoltid som ägnas till de tidigare nämnda ämnena och övning inom spelen. Men det finns även möjlighet för eleverna att spela efter skoltid. Så totalt kan man säga att man har möjlighet till 10-13 timmar speltid i veckan.”

Vilka spel ingår i utbildningen?”Vi satsar just nu mest på League of legends där vi har tränare på toppnivå. Vi kommer troligtvis att även köra Overwatch nästa år också.” Under 2018 kommer även Hearthstone att ingå som ett av spelen.

LÄS MER: Stockholm får världens första internationella esportgala

Ebersteinska gymnasiet, Norrköping

Vad får man lära sig på e-portlektionerna?”Esport läser man som en idrottsprofil. Det är en specialiseringskurs kopplad till idrott och hälsa. Kurserna innehåller, förutom esport, läran om fysisk träning, mental träning och kost. Esportutbildningen fokuserar mer på de mentala, avslappnande och reflektionsbaserade övningar och vi arbetar med en etablerad esportscoach. Coachen arbetar med elevernas individuella utveckling. Som samordnare för esportklassen arbetar jag med gruppdynamik och laguppbyggnad.”

Hur mycket tid ägnas åt esport i veckan?”Vi har fyra tillfällen per vecka som eleverna har esportslektioner. Under dessa tillfällen är lektionerna lärarledda med antingen fysisk eller mental träning eller coachledning. Den mesta speltid de har lägger de på privat tid och inte under lektionstid. De har dock tillgång till en esportsal efter skolan och på helger, dock längst till klockan 21.”

Vilka spel ingår i utbildningen?”De spel som vi fokuserar på är de största esporttitlarna. Vi har i dagsläget mest elever som spelar Counterstrike men även ett par som fokuserar på League of legends. Vi försöker att inte begränsa oss när det kommer till spelen.”

Hagströmska gymnasiet, Falun

Vad får man lära sig på esportlektionerna?”Det beror ju såklart på vilket spel man spelar. Hagströmska satsar på att eleverna ska lära sig att hålla både fysik och psyke i gott skick och hur det påverkar spelet. De flesta hos oss spelar CS:GO så mycket av utbildningen handlar om lag-momentet, hur man fungerar i lag och hur man blir en bättre lagspelare. Samtidigt fokuserar vi på kontinuerliga utvecklingssamtal om individuella mål.”

Hur mycket tid ägnas åt esport i veckan?”På Hagströmska gymnasiet i Falun har eleverna åtta timmar i veckan beroende på årskurs och av de timmarna är två timmar fysträning.”

Vilka spel ingår i utbildningen?”Alla stora esporter ingår. Allt ifrån CS:GO, Dota 2 och League of legends till Hearthstone och Fifa.”

Aleholm gymnasium, Sävsjö

Vad får man lära sig på esportlektionerna?”Vi har ett upplägg med grundläggande spelförståelse inom olika spel, taktik och strategi inom valda spel. Vi har bakat in kost, mental träning och fysisk träning i upplägget.”

Hur mycket tid ägnas åt esport i veckan?”Tre timmar tillsammans med lärare.”

Vilka spel ingår i utbildningen?”Vi har inte nischat oss på ett enstaka spel, de vanligast förekommande spelen är CS:GO, League of Legends och Overwatch.”

LBS Kreativa Gymnasiet, Stockholm södra

Vad får man lära sig på esportlektionerna?

Det finns två spår inom esport på LBS: talang och event. I årskurs 1 får eleverna prova på båda spåren för att ta reda på vilket som passar en bäst. Inför årskurs 2 väljer eleven antingen event- eller talangspåret. Talangspåret innebär att eleven får ledning av kunniga coacher ledda av Emil HeatoN Christensen. Eleven får även kunskap om hur en esportare kan få ett sunt utövande av sin sport. I eventspåret lär sig eleven att genomföra olika sorters esportevent genom att använda sig av olika medier, till exempel streaming. Dessutom lär sig eleven företagande och kreativ problemlösning. Detta sker bland annat genom samarbete med Dreamhack och Sverok.

Hur mycket tid ägnas åt esporten i veckan?

Upp till 5 timmar i veckan beroende på årskurs.

Vilka spela ingår i utbildningen?

Just nu ligger fokus på CS, DOTA, LoL och Overwatch. Detta kan förstås förändras i takt med e-sports branschen utveckling.

pil
Gymnasier med esportutbildning
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro