ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är hamnarna och flygplatserna som får utökade gränskontroller

Filip Joelsson · 29 Jun 2018
Uppdaterad 29 Jun 2018
Gränskontroll vid Öresundsbron. Från och med måndagen den 2 juli utökas kontrollerna till att även gälla ett flertal flygplatser och hamnar runt om i landet.

Gränskontroll vid Öresundsbron. Från och med måndagen den 2 juli utökas kontrollerna till att även gälla ett flertal flygplatser och hamnar runt om i landet. Foto: TT


Från och med måndag får Sverige utökade inre gränskontroller, meddelar polisen. Totalt 12 hamnar och flygplatser får utökade kontroller.

klar

Artikellänk är kopierad

Från och med måndagen den 2 juli utökas de inre gränskontrollerna i Sverige.

Sverige har sedan november 2015 haft tillfälligt återinförda gränskontroller mot andra länder som ingår i Schengensamarbetet. Nu utökas kontrollerna till att även innefatta ett flertal hamnar och flygplatser, vilket SVT var först att rapportera.

– När Sverige återinförde gränskontroll hösten 2015 var situationen annorlunda med ett markant flöde av migranter över främst Öresundbron och färjetrafiken i Södra Sverige. Bedömningen nu är att hotbilden delvis ser annorlunda ut än tidigare. Utifrån regeringens bedömning ser Polismyndigheten behov av att ha möjligheten till att genomföra kontroller även på andra platser säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen vid Noa, i ett pressmeddelande.

Kontroller på Arlanda och Landvetter

Tidigare har kontroller utförts vid bil- och tågtrafik vid Öresundsbron samt vi hamnarna i Varberg, Göteborg, Malmö, Helsingborg samt Trelleborg.

I fortsättning kommer gränskontroller även att ske vid hamnarna i Ystad, Karlshamn och Karlskrona. I Stockholms län berörs fyra hamnar: Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamns hamn samt Kappelskärs hamn.

Dessutom utökas gränskontrollerna till ett flertal flygplatser i landet. Närmare bestämt Arlanda, Bromma, Landvetter, Skavsta och Malmö.

Utökas en begränsad tid

De utökade gränskontrollerna kommer inte att ske i alla lägen, enligt polisen, och kommer att användas längst till och med den 11 november i år.

”Omfattningen av kontrollerna kan variera vid de olika gränsövergångarna och kontroller kommer endast att genomföras när det bedöms vara nödvändigt utifrån den rådande situationen”, skriver polisen i pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro