ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är hatbrevet som skickades till de arabiska barnens sagostund

Niklas Svahn · 10 Mar 2015
Uppdaterad 10 Mar 2015

Foto: TT / Privat


De kan åka till Mellanöstern och höra på sina sagor.” ”De är de svenska barnen vi behöver satsa på.” Det här är formuleringar som framkommer i ett brev som skickats till stadsbiblioteket i Mariestad – för att man håller sagostunder för Syriska barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Hala Akari startade sagostunderna för de Syriska barnen i Mariestad.
Hala Akari startade sagostunderna för de Syriska barnen i Mariestad.Foto: Privat

På lördagar anordnar stadsbiblioteket i Mariestad en sagostund på arabiska. Barn från 6-11 år, som kommer från länder som Syrien, sitter och lyssnar när Hala Akari läser sagor för dem.

– Det var ett brev som skickades till biblioteket, jag fick inte veta allt som stod i det eftersom personalen inte ville att jag skulle veta, säger Hala Akari som också är från Syrien och kom på idén med sagostunderna.

Men hon fick ändå veta det grova rasistiska budskap brevet innehöll. Metro har begärt ut brevet och publicerar här delar ur det. Där står bland annat: ”Det är de svenska skolbarnen vi behöver satsa på så som det ser ut med läsförståelse och läskunskaper i dag.” Ordet svenska är understruket tre gånger. ”Jag är skattebetalare och har ingen lust att betala för arabläsande muslimer på biblioteket.”

I brevet följde också en bild på Hala Akari tagen av Mariestadstidningen, som först avslöjade händelsen. På bilden är hennes ansikte överkorsat med en spritpenna.

– En sådan här reaktion handlar om ignorans och okunskap, säger Hala Akari. Personen som skickar det här brevet har något emot mig, men jag tänker inte gå med på det. Låt oss kommunicera och se om vi kan existera tillsammans. Jag är inte rädd jag vill bara prata.

Hon säger att det nyligen kommit många flyktingar till Mariestad från Syrien. Hon tycker att det är viktigt att barnen får fortsätta utveckla sitt eget språk.

– Kanske är folk rädda för oss, säger Hala Akari sorgset. Jag vet att vi är annorlunda men jag vill bara ha en dialog. Därför presenterade jag idén med sagostunder för biblioteket.

Ragnhild Brandstedt, bibliotekschef i Mariestad, blev bedrövad när hon läste brevet.

– Jag blir ju illa berörd när jag tänker att någon kan uttrycka sig så starkt och rasistiskt.

Hon gjorde en polisanmälan men förundersökningen lades ner några dagar senare. Men det här är faktiskt inte första gången som biblioteket tar emot ett sådant brev. För ett år sedan skedde en liknande incident. Ragnhild Brandstedt känner inte till att något annat bibliotek i Skaraborg fått ta emot rasistiska brev.

– Jag vet inte om Marietstad skiljer sig från de flesta andra kommuner i hur folk tänker och tycker. Biblioteket är en öppen demokratisk plats som är till för alla, här är alla välkomna.

Brevet är undertecknat med: ”Från Leg. Lärare, men inte länge till för det går inte att sätta 15-åriga afghananalfabeter i klasser med ”normala” svenska barn. Resultatet till Pisaundersökningen.”

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Svahn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro