ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är helikoptern som drivs av människokraft

Aron Andersson · 15 Jul 2013
Uppdaterad 15 Jul 2013
Cykelkopter_580

Cykelkopter_580


klar

Artikellänk är kopierad

Det tog 33 år. Men nu har världens första människodrivna helikopter slutligen färdigställts.

Tävlingen utlystes redan 1980 med en ansenlig prissumma utlovad till vinnaren. Men det visade sig vara klurigare än någon trott. För först i år lyckades gruppen AeroVelo, under ledning av Todd Reichert, tillverka en helikopter som faktiskt uppfyllde kraven.

Gruppen får nu dela på 1,6 miljoner kronor, prissumman för tävlingen ”AHS Igor I. Sikorsky Human Powered Helicopter”. Helikoptern som gruppen konstruerade lyfte till tre meters höjd och lyckades där sväva i en hel minut. Den väger inte mer än 54 kg trots en imponerande spännvidd på 47 meter. Kolfibertuber ligger bakom den låga vikten och rotorerna är kopplade till en cykel i mitten av konstruktionen. Det är pedalernas kraft som driver vingarna.

AeroVelo påbörjade sitt projekt redan i januari 2012 men två kraschlandningar tvingade gruppen att börja om från början. I videon ovan går det att se den imponerande konstruktionen och hur den fungerar i praktiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro