ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är höstens kanske läskigaste film

Emma Björkman · 14 Nov 2013
Uppdaterad 14 Nov 2013

Mördare i djurmasker är ett vinnande koncept. You’re next” har hittills spelat in 165 miljoner kronor. Nu kommer höstens kanske läskigaste film till Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Mördare i djurmasker. Det låter lite som SVT:s serie ”Bron”? Om man ska tro kritikerna är den dansk-svenska serien ”Bron” lika skrämmande som ett barnprogram i jämförelse.  ”Adam Wingard injicerar hus-invasionsthrillern med nytt DNA”, skriver The New York Times, ABC News tycker att filmen har några brister men skriver att” fans till skräck-slasher genren kommer att tycka att ”You’re next” är spännande, överraskande, chockerande, rolig och slutligen tillfredsställande” och The Rolling Stone magazine berömmer regissören Adam Wingard för hans förmåga att ”hålla stämningen nervig och spänd”.   Vad handlar ”You’re next” om? Ett par har samlat sina fyra vuxna barn och deras respektive i ett isolerat hus på landet. Plötsligt avbryts den spända stämningen kring middagsbordet av ett gäng okända män i djurmasker som dyker upp. De börjar avrätta familjen en efter en och en blodig kamp på liv och död tar sin början.  I dag går den upp på svenska biografer. Hur har den gått hem hos publiken hittills? Riktigt bra. För att vara en lågbudget-indierulle som ryktas ha spelats in med en budget på mindre än en miljon dollar (6,6 miljoner kronor) har den gjort succé. Hittills har den spelat in nära 165 miljoner kronor.  Hur tänkte regissören Adam Wingard kring djurmaskerna?  – Min första instinkt, och det vi till slut gjorde, var att göra som i ”Alla helgons blodiga natt” där de köpte en Captain Kirk-mask som de målade vit och gjorde till sin egen. För min del kändes det naturligt att ta djurmaskerna och måla dem vita. Det är ett simpelt men ikoniskt grepp, säger Adam Wingard till Collider.com.   Varför blir vi extra rädda av maskerade antagonister? – Masker har ett syfte att avhumanisera mördaren och ge en dramatisk effekt. I och med att vi inte vet vem som är mördaren blir det mer skrämmande för offret.  Om mördaren bär mask berövas vi möjligheten att åtminstone få en förklaring till motivet. En mask gör också att mördaren upplevs som mer likgiltig för lidandet han eller hon orsakar.  I ”You’re next” bär mördarna djurmasker och då leker man med motsättningen mellan det oskuldsfulla och det utstuderat grymma. Ingen kan tro att djur har några baktankar med vad de gör, säger Metros filmrecensent Elin Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro