ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är individens styrka kollektivet

metro · 18 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Göran Nybom, Lars MacLennan och Krister Uvnäs är tre av dem som jobbar tillsammans på ingenjörskollektivet.

Göran Nybom, Lars MacLennan och Krister Uvnäs är tre av dem som jobbar tillsammans på ingenjörskollektivet.


klar

Artikellänk är kopierad

De är 21 individualister med egna företag, men delar såväl kaffebryggare som utvecklingsuppdrag. Ingenjörerna i kollektivet Join har mycket att vinna på att göra saker ihop.Det är egentligen inte mycket till kontor för en vd. Belamrat med böcker och lådor med exempelvis muttrar och någon rulle koppartråd och en lödpenna i ett hörn. Men så är Göran Nybom bara vd en tredjedel av sin tid och har inte en kotte att bestämma över. Den brokiga skaran ingenjörer, industridesigner och en och annan ekonom som jobbar på Join är alla egenföretagare, bolaget har inte en enda anställd.– Jag har ingen formell rätt att beordra någon att göra något. Jag får locka dem i stället, konstaterar Göran Nybom.

Sedan han och tre kolleger drog igång Join i början av 2000-talet har kollektivet växt till 21 medlemmar. De delar lokal och vissa kostnader men har friheten att jobba med egna projekt vid sidan av. Och Göran Nybom ser nästan bara fördelar med att tillhöra ett kollektiv.– Man är mer kreativ tillsammans med flera än om man sitter själv. Det är enkelt att byta idéer. Genom avtal som reglerar sekretess och internfakturering kan alla jobba tillsammans i projekt, vilket ger uppdrag som varje en-skild konsult inte skulle ha fått annars på egen hand.– Har man haft enmansbolag i 10–20 år kan man lätt fastna i ett visst kundmönster och den personliga utvecklingen stagnerar. Då kan Join ge nya möjligheter. Vi har en kille som tidigare mest sysslade med förbränningsteknik, nu har han räknat på allt från turbulens kring hangarbyggnader till hållfasthet för karuselldörrar.

Att bearbeta kunder under ett gemensamt varumärke har också visat sig oväntat betydelsefullt.– Vi trodde inte den gemensamma marknadsföringen skulle bli så betydelsefull som den är. Nu när det börjar bli lågkonjunktur kommer det bli ännu viktigare.

Men det är inte alla som är välkomna på Join. Nya medlemmar måste godkännas av de gamla och ha dokumenterad erfarenhet från branschen. Av 21 på Join är 20 män och nästan alla tog examen på 80-talet.– Det är kul med en spridd åldersfördelning på en arbetsplats, det får vi inte riktigt här. Men vi har inga resurser att lära någon driva en konsultrörelse, säger Göran Nybom.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro