ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Ingvar Kamprads handskrivna testamente

Linus Lindgren · 14 Mar 2018
Uppdaterad 14 Mar 2018
Ikea-grundaren skänker bort halva förmögenheten.

Ikea-grundaren skänker bort halva förmögenheten. Foto: Växjö tingsrätt/IBL


Ikea-grundaren Ingvar Kamprad var en av världens rikaste människor. I sitt testamente skriver han att halva förmögenheten "skall användas för utveckling av företagsverksamhet i Norrland".

klar

Artikellänk är kopierad

Ingvar Kamprads testamente offentliggjordes under onsdagen. I det skriver Kamprad att hälften av hans förmögenhet ska gå till hans fyra barn. Resten av pengarna går till stiftelsen Familjen Kamprads stiftelse vars syfte är att främja näringslivsutveckling i Norrland.

Ingvar Kamprad själv är från den småländska landsbygden. Men enligt Dagens Nyheter har Kamprad visat ett allt starkare intresse för den norrländska landsbygden på senare år.  

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, säger Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad till DN.

Hur mycket pengar som kommer doneras är inte officiellt ännu. Dagens Nyheter skriver att det inte handlar om några mångmiljardbelopp utan snarare om några hundra miljoner. Förklaringen till detta är enligt tidningen att Ikeas värdering inte ger någon utdelning i arvsskiftet.

Läs hela testamentet här: 

Foto: Växjö tingsrätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro