ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är jobben du ska satsa på

· 19 Nov 2014
Uppdaterad 20 Nov 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Grundskole­lärare upp till sjätte klass är en av framtidsyrkena enligt Sacos prognos.
Grundskole­lärare upp till sjätte klass är en av framtidsyrkena enligt Sacos prognos.Foto: Alamy

Här är jobben som ger störst chans att ge jobb i framtiden. Inred­nings­arkitekter och matematiker har störst chans att få jobb efter utbildningen, visar en prognos. Men alltför ljusa siffror kan dölja en flykt från branschen.

Tre yrkesgrupper har klättrat från att befinna sig i balans mellan utbildad personal och tillgängliga jobb till att placera sig i den absoluta toppen där det är liten konkurrens: Inredningsarkitekt, skolledare och grundskole­lärare upp till sjätte klass. 

Däremot är det fortfarande kamp om jobben för kulturarbetare och samhälls­vetare. Det visar fackförbundet Sacos färska prognos över hur arbetsmarknaden ser ut om fem år – något längre än en ungefärlig masterutbildning på en svensk högskola.

– Att just de här grupperna har rört sig uppåt handlar om att lärarbristen har blivit mer påtaglig än vad den var för ett år sedan. Och det har utbildats färre inredningsarkitekter, säger Thomas Ljunglöf, statistiker på Saco.

I stora drag ser möjligheterna till en anställning bäst ut för yrken som är vanliga i kommuner och landsting. Förklaringen är att många anställda där är på väg att gå i pension, samtidigt som den äldre gruppen i samhället växer för varje år.

– I stor utsträckning är det kommuner och landsting som kommer att ta hand om de äldre, de har ett stort omsorgsbehov, och det gör att det behövs mer personal, säger Thomas Ljunglöf.

Men det kan vara riskabelt att stirra sig blind på var det är lättast att hitta ett jobb om fem år. Risken finns att yrket är tungt och otacksamt, förklarar han.

– Det kan vara en signal om att det är många som har valt bort de yrkena på grund av dåliga arbets­villkor, en dålig arbetsmiljö eller dålig löne- eller karriärutveckling. 

"Lyssna till magkänslan" Prognoser ger en finger­visning om hur arbetsmarknaden kommer att se ut, men ingen kan förutspå framtiden, varnar Sacos statistiker Thomas Ljunglöf . Det är mycket viktigare att lyssna till magkänslan . – Framför allt måste intresset få styra och vara det viktigaste i vilket yrke du ska välja. Du kommer att läsa något under 4–5 år och jobba med det i 40 år. Då vill det till att det är någonting du är intresserad av så att du kan ha det roligt på jobbet. 

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro