ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är jordens blöta systerplanet – 41 ljusår bort

Anders Molin · 10 Maj 2012
Uppdaterad 10 Maj 2012
55 Cancri e – blöt, varm och väldigt långt bort.

55 Cancri e – blöt, varm och väldigt långt bort. Foto: Nasa


Nasas forskare har för första gången observerat ljus från en superjord”, en planet med likheter från vår egen. Det infraröda ljuset kommer från den bergiga planeten 55 Cancri e – 41 ljusår bort.

klar

Artikellänk är kopierad

Den avlägsna planeten upptäcktes redan 2004 och sedan dess har Nasas forskare kunnat lägga fram en mängd fakta kring superjorden. 55 Cancri e är dubbelt så stor som vår egen planet och superkompakt, densiteten är cirka åtta gånger större. 55 Cancri cirkulerar mycket nära sin solstjärna, vilket gör att ett år bara varar i 18 timmar.

De nya upptäckterna av ljus från planeten är historiska enligt Nasa och har gjort att man kunnat fastställa att ”solsidan” av 55 Cancri e är extremt varm med temperaturer upp till 1726 grader Celsius. En femtedel av planeten består av vatten, vilket i kombination med de höga temperaturerna skapar ett ”superkritiskt flytande” tillstånd, enligt forskarna.

Det bergiga landskapet på 55 Cancri e täcks troligen av vatten i detta ”superkritiska” tillstånd och vad forskarna kallar ett täcke av ånga.

– Det skulle kunna vara mycket likt Neptunus, om du drog Neptunus närmare solen och tittade på medan dess atmosfär kokade bort, säger Michaël Gillon, en av forskarna bakom studien.

Nasa är i färd med att bygga ett nytt rymdobservatorium som ska stå färdigt 2018. James Webb-teleskopet som det kallas, kommer då troligen att avslöja fler detaljer om 55 Cancri e och andra liknande superjordar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Molin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro