ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är Julian Assanges plan för att slippa rättegången

Gustaf Eriksson · 18 Feb 2013
Uppdaterad 18 Feb 2013
Julian Assanges plan för att slippa undan rättegång

Julian Assanges plan för att slippa undan rättegång Foto: Scanpix


Wikileaks-grundaren Julian Assange tror att en plats i Australiens senat skulle få Sverige att slopa sexbrottsanklagelserna som riktas mot honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är sedan tidigare känt att Julian Assange, som misstänks för sexbrott i Sverige, planerar att ställa upp i valet till senaten i Australien. Wikileaks-grundaren tänker registrera ett nytt parti – Wikileakspartiet – som han ska använda som plattform för sin valkampanj. 

För sajten Conversation berättar Assange att han han tror att politiker-planerna kommer att göra att myndigheterna i USA och Sverige lägger ner brottsutredningarna mot honom. 

Julian Assange menar att USA skulle dra ett streck över misstankarna mot honom för att undvika ett diplomatiskt bråk, och att andra länder skulle följa efter.

Wikileakspartiet ska verka för statlig transparens och insyn, säger talespersonen Sam Castro enligt The Guardian. Till Conversation säger Assange att partiet inte kommer ha några problem att få ihop de 500 betalande medlemmar som krävs för att registreringen ska gå igenom.

Nomineringstiden för valet väntas avslutas i slutet av augusti. Om Assange blir vald kommer hans sexåriga mandatperiod att inledas 1 juli 2014.

Julian Assange misstänks för sexbrott i Sverige. En brittisk domstol har beslutat att han ska utlämnas till Sverige. Assange har dock fått asyl i Ecuador och gömmer sig sedan i juni 2012 på landets ambassad i London. 

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro