ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är jullåten som får dig att slappna av

Oskar Brusén · 15 Dec 2018
Uppdaterad 15 Dec 2018

Känner du dig också stressad i juletid? Nu kan du råda bot på det - genom julmusik. En sprillans ny jullåt garanterar nämligen en avslappnande effekt, det hävdar upphovsmännen bakom låten som bland annat består av en stressforskare.

klar

Artikellänk är kopierad

Låten, som heter (Christmas) Sound SPA, har skrivits av musikproducenten Marcus Bergqvist och kompositören Joel Danell. De två har jobbat i nära samarbete med stressforskaren Töres Theorell och tillsammans har de tre tagit fram den 15 minuter långa jullåten. Enligt upphovsmännen själva har den alla komponenter som behövs för att ge en lugnande och avslappnande effekt.

– Tillsammans har vi hittat ett par nycklar i hur vi kan skapa julmusik som får en dokumenterad effekt, eller i alla fall har alla element för att ge en avstressande effekt, det säger musikproducenten Marcus Bergqvist.

För att se låtens direkta effekt har de mätt lyssnarnas hjärnaktivitet.

– Vi har ett mätverktyg som visar hur avslappnad du blir när du lyssnar på låten, säger Marcus Bergqvist.

Vill belysa julstressen kopplad till musik

Ett fenomen Metro tidigare rapporterat om är stress som kan kopplas till julmusik. I slutet av november släpptes en rapport av fackförbundet Handels där butiksanställda runt om i landet vittnade om de negativa effekter som julmusik kan ge. Enligt rapporten lider en tredjedel av Sveriges butiksanställda i juletider på grund av julmusiken, och en som deltagit i studien beskrev julmusik i arbetsmiljö som ”tortyr”. Det är något som Marcus Bergqvist vill ändra på.

– Vi vill få julen att kännas så mysig som den borde göra. Lyckas vi med en del av det har vi gjort vårt jobb, säger Marcus Bergqvist.

Avlyssnas bäst i bilen

Under skapandet av låten har man tagit hjälp av en ljudexpert för att optimera ljudkvalitén, något som uppnås bäst i en bil, menar Marcus Bergqvist. Metro ville självklart lyssna på låten och vår reporter Simon Krona fick avnjuta musikstycket i just en bil. Efteråt kände han hur stressen släppte något.

– Jag måste erkänna att jag känner mig avslappnad, men det kan jag å andra sidan bli av vanliga jullåtar också, säger en avslappnad Simon Krona.

Vill du också stressa ner? Lyssna på låten i klippet ovan och se om den lyckas få dig att varva ner i julhetsen.

LÄS MER: För mycket julmusik kan vara dåligt för hälsan – enligt psykologen

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro