ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här är kända fall av dödsolyckor på jobbet – och så få fälls

TT · 1 Mar 2017
Uppdaterad 1 Mar 2017
Bild från arbetsplatsolycka vid Hjorthagen i Stockholm 2014 när två personer omkom.

Bild från arbetsplatsolycka vid Hjorthagen i Stockholm 2014 när två personer omkom. Foto: TT/montage


I dag faller domen i det uppmärksammade målet om olyckan vid Nordkalk. En ung man dog och en brännskadades mycket svårt. I fjol dog 33 personer i olyckor på jobbet. Men få fälls för olyckorna.

klar

Artikellänk är kopierad

En 23-årig man dog och en 19-årig man skadades svårt när ånga och het kalk blåste upp vid rengöringen av en kalkugn i Luleå i november 2011. I dag kommer Luleå tingsrätts dom mot företaget Nordkalk och en tidigare arbetsledare, som åtalats för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

– Jag tycker att de skulle ha gjort en riskbedömning, och anser att det inte har gjorts i tillräckligt stor utsträckning, har kammaråklagare Stig Andersson tidigare sagt till TT.

Under den första rättegångsdagen vittnade en tidigare anställd om att dödsolyckan föregåtts av en liknande incident, vilket enligt Andersson borde ha fått Nordkalk att agera och sätta in åtgärder för att minska riskerna.

Han har yrkat på villkorlig dom med kraftiga böter för platschefen och en företagsbot för Nordkalk på 3,5 miljoner kronor. Nordkalk bestrider åtalet.

Det senaste decenniet har trenden gått mot ett minskat antal dödsolyckor i arbetet. Mellan 2007 och 2011 skedde i snitt 49 dödsolyckor per år, jämfört med 32 mellan 2012 och 2016, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Därtill skadas över 30 000 personer varje år så illa på jobbet att de måste sjukskrivas. En del får men för livet.

Det är samtidigt få som fälls för dödsolyckor på jobbet. En genomgång av tidningen Arbetarskydd 2015 visade att nio av tio dödsolyckor på arbetet aldrig når domstol. Enligt åklagare är det ofta svårt att bevisa att det var just bristande förebyggande arbetsmiljöarbete som ledde fram till olyckan. Brotten uppges också vara förhållandevis lågt prioriterade hos polisen.

IF Metall har krävt krafttag mot arbetsplatsolyckorna. Tidigare skyddsronder som fackförbundet utfört har visat på stora brister i säkerhetsarbetet. Bland annat hade fem av tio företag inte gjort någon bedömning av de fysiska riskerna för de anställda, och fyra av tio som arbetade med kemikalier saknade utbildning för detta.

pil
Bakgrund: Dödsolyckor på jobbet

November 2010: En elektriker kläms till döds mellan en skylift och en balk i Scanias verkstad i Södertälje. Hovrätten dömer en chef på Scania samt en chef på det företag som mannen arbetade vid till villkorlig dom. Företagen döms också till att betala en företagsbot på totalt fyra miljoner kronor.

Maj 2011: En montör dör i en rasolycka vid bygget av Vattenfalls huvudkontor i Solna. Mannen föll 28 meter och hamnade delvis under rasmassorna. Ingen åtalades.

Juni 2012: En djurskötare dödas av vargar på Kolmårdens djurpark. På onsdagen dömdes både parken och en tidigare chef som ansvariga för händelsen. Kolmårdens dåvarande zoologiske chef fälls för vållande till annans död och djurparken döms till företagsbot på 3,5 miljoner kronor.

Oktober 2013: Två arbetare dör när de dränks i varm, trögflytande stenkolstjära under en tömning av en cistern på Koksverket vid SSAB i Luleå. Chefen på SSAB:s fabrik i Luleå åtalades för oaktsamhet, men friades i tingsrätten.

November 2014: Två personer dör på Fortums byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm när ett byggelement rasar. En annan person skadas allvarligt. Olyckan utreds fortfarande, både i Polen och Sverige.

December 2016: En man dör då hans grävmaskin faller ner i ett grustag utanför Örebro. Polisen inleder förundersökning gällande arbetsmiljöbrott alternativt vållande till annans död.

Källa: TT:s nyhetsarkiv

pil
Fakta: Färre dör

Trenden går mot ett minskat antal dödsolyckor i arbetet.

I fjol var siffran 33, vilket kan jämföras med 54 för tio år sedan.

Enligt Arbetsmiljöverket är det förebyggande arbetsmiljöarbetet orsak till framgångarna.

Flest dödsolyckor sker inom transport, jord- och skogsbruk, byggbranschen och tillverkningsindustrin.

När det gäller arbetsolyckor med sjukfrånvaro är trenden ganska stabil sedan mitten av 1990-talet.

I fjol skadades 33 200 personer så allvarligt i arbetsplatsolyckor att de måste sjukskrivas.

Källa: Arbetsmiljöverket

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro